Win XP инсталиране на Asus EeePC 701
Реших да си инсталирам XP на Асуса, обаче имам единствено 1GB SD карта и card reader. Най-лесния начин е със USB DVD/CD, но аз нямам, пък и не ми се купува само заради един Windows, не си струва. Та намерих си гайд за инсталация на XP със USB флашка и реших да опитам.
Нужни са ви:
• SD карта/флаш памет над 1 GB
• Card reader или някакво друго устройство с което може да качите файлове на SD карта
• USB_PREP8 (alternative download)
• PeToUSB (alternative download)
• Bootsect.exe (alternative download)
Някои от файловете може да се намерят и на български сървъри.
Следващата стъпка е да разархивирате USB_prep8 и PeToUS. След това копирайте PeToUSB (ехе файла) в папката на USB_prep8 при другите файлове. Влезте във USB_prep8 папката и пуснете usb_prep8.cmd.
Ще се отвори прозорец:
Натиснете някакъв бутон, Enter например.
След това ще се появи такъв прозорец:
Няма нищо за настройване, просто натиснете старт. Не затваряйте прозореца все още. Натиснете start button + r или старт меню run и напишете cmd след това натиснете Enter/ok. Ще се отвори прозорец. Трябва да стигнете до директорията в която се намира bootsect.exe . Напишете “cd imeto-na-direktoriqta” за разхождане между папките. Да приемем, че bootsect.exe се намира в папка boot на десктопа ви. В прозореца напишете
cd Desktop
cd boot
Това трябва да ви отведе до папката. След това напишете “bootsect.exe /nt52 R:” R: е името на преносимото ви устройство(флашката/картата), трябва да го промените като сложите вашата буква.
Ако всичко е минало както трябва, ще ви изпише “Bootcode was successfully updated on all targeted volumes.”. След тази стъпка ще можете да буутвате от устройството ви.
Вече може да затворите този прозорец, но все още на затваряйте другия (usbprep8) .
Прозореца трябва да изглежда така:
Ако не изглежда така, натиснете enter, ако и това не свърши работа затворете usbprep8 прозореца и опитайте отново.