ArenaBG
mobile spot 4
публикувано от grisho123 на 2011-11-05 23:41:47
Вашето мнение относно Bulgarian Phonetic by Bai Shushul може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
публикувано от Centi на 2011-11-07 15:00:04
@adXok: Стандартната фонетика е предназначена да не се налага хората, които пишат много често на български и английски да не помнят 2 клавиатури! За тези, които пишат само БГ има БДС стандарт клавиатура.:)
публикувано от Centi на 2011-11-07 14:57:05
@Bai Shushul:"Даже Ю съм го сложил на X, ако си видял, защото, когато натисках за Ю, често натисках Enter. И така, размених им местата, а ь се използва по-рядко."
Точно затова се отказах да я свалям кирилицата ти.:D Жалко, че си ги сменил.
публикувано от lamer4e7o на 2011-11-06 00:02:20
Браво, Шушуле! От една година използвам твоите фонетики и съм много доволен! Но тази последна версия наистина е уникална. :thumbsup:
публикувано от flashjoro на 2011-11-06 00:52:29
Всичко изглежда наистина страхотно, но за коя подредба говорим? за новата идиотщина на нашите баннати старчета или за класиката? Поздравления на Бай Шушул за работата както и на Ъпа
публикувано от adXok на 2011-11-06 09:45:50
Повече относно проблемите на Българската писменост в сегашния ѝ вариант може да разберете от следния текст:

[url=http://www.box.net/shared/gakj83675n][size=4][color=red]Проблеми на Българската писменост[/color][/size][/url]

Имам и клавиатурни подредби, както и шрифтовете на Windows съм започнал да преправям, за да отговарят на идеята ми. :cool:
публикувано от kameno963 на 2011-11-06 09:17:47
Браво на бай Шушул :thumbsup:
публикувано от adXok на 2011-11-06 09:48:37
Не е нужно за всяка гласна да имаш ударена такава, а просто да знаеш как с обикновена AltGr комбинасия с апостроф или горното ляво акцентче, да поставиш ударения където си искаш... дори на съгласни букви и каквито си искаш чингели от Unicode таблицата.
публикувано от MadBadLord на 2011-11-06 10:08:21
ако се сложи на 7-ца какво ще стане с неговата кирилизация - няма ли да има някакви проблеми, а и клавишната комбинация и в двата случая е еднаква, няма ли да се получи някакво объркване
публикувано от grisho123 на 2011-11-06 10:35:05
Няма да има проблеми, аз съм със седмицата и нямам проблеми.
публикувано от adXok на 2011-11-06 12:01:14
Братле, мисля че нямаш сложени в подредбата си Кирилските букви за звуците [ДЖ] и рядко използвания [ДЗ], съответно като Џ и Ѕ.

Постарал си се, но има още какво да научиш. Прочети изследването ми по-горе, за което писах. 8)
публикувано от adXok на 2011-11-06 12:24:08
Между другото коректрността изисква да беше сложил и .klc файла с подредбата в торента, както правя аз, но карай... сигурно си забравил. ;)
публикувано от lgibm на 2011-11-06 14:20:51
Брейиии! Много впечатляващо... Свалих от интерес да видя нещо ново.
Всеки може да си направи каквато си иска подредба с инструмента, който е използван за това творение. Натича се Microsoft Keyboard Layout Creator и се сваля от тук [url]http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=22339[/url]
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:18:47
@adXok: Всичко съм се старал да го направя максимално минималистично, допълнителни файлове не съм слагал визуално просто защото никой няма нужда, а и да изглежда по-добре. Ако искаш .klc файл, мога да го кача и да дам линк. Значи, това ми е четвъртото издание, за към 2 години на нито един човек не му е трябвал, нито един човек не ми е искал. Сам си прави изводите.
Относно твоите предложения… Предложи ми го, когато станат официална норма. На абсолютно никого не му трябват графемите ти ‘дж’ и ‘дз’, освен ако не съставя българо — някакъв си речник или не пише статия като твоята (впрочем можеш да поработиш върху пунктуацията си доста). Фонетиката ми е предназначена главно за хора, които пишат по форумите и имат блогове. В предишната версия имаше 70 символа и нагоре, а излишните само правеха запомнянето на комбинациите по-трудно. Тук идеалът беше минимализмът. Относно ударенията ще кажа, че така с една комбинация направо си излиза и буквата, и чертичката за ударение. А и няма подходящ клавиш, върху който да е интуитивно поставянето на такъв символ, да не говорим, че на абсолютно никого няма да му трябва да си го слага на съгласна. За стандарта на фонетиката, който съм използвал като основа, ще кажа, че повечето хора използват традиционната, свикнали са си на нея и нищо не им пречи. Ти си първият, за когото е проблем, че на V имало Ж и прочие. Използвай каквато искаш подредба, никого не задължавам. Достатъчно хора я използват и са доволни.
@lgimb: Това, което съм направил, се изразява в измислянето на местата на символите главно, никой не казва, че физическият труд е съизмерим с умствения. Всеки може да си направи, и ти, но надали ще се сетиш да си направиш така тирето, така многоточието, да речем. Виждал съм на много места да се поставят кирилските кавички примерно и затварящата много често не е правилна, защото по стандарт си е обърната нагоре. Когато сваляш подредбата ми, ти сваляш моята идея и ако не ти харесва, не я ползваш. Все едно да кажеш за едно изображение, че не е нещо особено, защото всеки може да си генерира такова чрез софтуер за графична обработка. Тук също резултатът зависи от работата и идеята на предмониторното устройство. Под думата подредба, използвана в представянето, имам предвид и съвкупността от положенията на клавишите, а не само програмната субстанция. Достатъчно доволни има от подредбата ми и я използват не защото не могат да си направят някакъв свой вариант, а защото тази просто им приляга. Това е моят вариант, който съдържа всички символи, които ще ти трябват по сайтове, форуми, блогове, а и в софтуера; на когото не му харесва, да не я използва. Аз мисля, че е достатъчно интуитивно и изчерпателно направена.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:20:41
Относно твоите предложения… Предложи ми го, когато станат официална норма. На абсолютно никого не му трябват графемите ти ‘дж’ и ‘дз’, освен ако не съставя българо — някакъв си речник или не пише статия като твоята (впрочем можеш да поработиш върху пунктуацията си доста).
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:21:23
Фонетиката ми е предназначена главно за хора, които пишат по форумите и имат блогове. В предишната версия имаше 70 символа и нагоре, а излишните само правеха запомнянето на комбинациите по-трудно. Тук идеалът беше минимализмът. Относно ударенията ще кажа, че така с една комбинация направо си излиза и буквата, и чертичката за ударение. А и няма подходящ клавиш, върху който да е интуитивно поставянето на такъв символ, да не говорим, че на абсолютно никого няма да му трябва да си го слага на съгласна.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:21:53
За стандарта на фонетиката, който съм използвал като основа, ще кажа, че повечето хора използват традиционната, свикнали са си на нея и нищо не им пречи. Ти си първият, за когото е проблем, че на V имало Ж и прочие. Използвай каквато искаш подредба, никого не задължавам. Достатъчно хора я използват и са доволни.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:22:38
@lgimb: Това, което съм направил, се изразява в измислянето на местата на символите главно, никой не казва, че физическият труд е съизмерим с умствения. Всеки може да си направи, и ти, но надали ще се сетиш да си направиш така тирето, така многоточието, да речем. Виждал съм на много места да се поставят кирилските кавички примерно и затварящата много често не е правилна, защото по стандарт си е обърната нагоре. Когато сваляш подредбата ми, ти сваляш моята идея и ако не ти харесва, не я ползваш. Все едно да кажеш за едно изображение, че не е нещо особено, защото всеки може да си генерира такова чрез софтуер за графична обработка. Тук също резултатът зависи от работата и идеята на предмониторното устройство.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:22:50
Под думата подредба, използвана в представянето, имам предвид и съвкупността от положенията на клавишите, а не само програмната субстанция. Достатъчно доволни има от подредбата ми и я използват не защото не могат да си направят някакъв свой вариант, а защото тази просто им приляга. Това е моят вариант, който съдържа всички символи, които ще ти трябват по сайтове, форуми, блогове, а и в софтуера; на когото не му харесва, да не я използва. Аз мисля, че е достатъчно интуитивно и изчерпателно направена.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 15:27:07
Допълнение към по-предходното ми мнение: […] защото може да се генерира със софтуер за графична обработка. И тук резултатът зависи от работата и идеята на предмониторното устройство.

Извинявам се за разпокъсването, но коментарите са ограничени до 500 символа.
публикувано от adXok на 2011-11-06 18:38:50
Bai Shushul,
статията която съм написал е извадена от форум и е писана на няколко пъти без редакция, просто е събрана във файл и качена цялостно.

Казвам ти, че си се подвел по "стандартно" наложената фонетика, която е псевдо фонетика, отнесено към фонетично съответствие с английската подредба (latin) QWERTY.

Познай при мен Ю-то къде е? Точно така, къде е англиското W. Защо? Защото му казват Дабъл-Ю. На сегашните нови подредби във Vista и 7 имаме W = Ш и то заради графичното подобие, а не заради фонетичното такова. ;)

Примери за такива измислици - дал господ.
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-06 19:17:55
Скъпи потребителю,
Аз не се конкурирам с другите по съответствия. За мен подредбата ми е средство, което използвам, а не цел — да отговаря напълно на фонетичното съдържание, — която да следвам твърдоглаво. Даже Ю съм го сложил на X, ако си видял, защото, когато натисках за Ю, често натисках Enter.:D И така, размених им местата, а ь се използва по-рядко. Всичко е направено за удобство и сравнително по традицията.
публикувано от ssb на 2011-11-06 20:57:15
Е аз като от над 20 години ползвам W за В и V за Ж и така си ми е удобно, сега кво да правя, като някой измислил нови правила щото така му звучало по-добре. А и не разбирам от фонетика и псевдо фонетика. Абе ще си карам по старому.

Поздравления за [b]Bai Shushul[/b] !
публикувано от adXok на 2011-11-06 22:19:34
Ами то щото иначе човек трябва да мисли... а това е трудно начинание за много от себеподобните нам. И те ви нова "стандартна" подредба във Vista и 7, даже в Linux дистротата я подеха.
Ама нали едни умници са взели пари за нешо, което отдавна съм го измислил и съм го дал безвъзмездно, написано за 10-тина минути. :lol:
публикувано от Bai Shushul на 2011-11-07 00:49:56
adXok, благодаря за поредния пост. Научих безценни неща.
gramogush, това не е руска подредба. Освен това няма нормално свободно местенце по клавиатурата за такива символи.
публикувано от adXok на 2011-11-07 08:42:22
Няма да се притесняваш. От мен наистина можеш да научиш доста неща, както и да прозреш недоглежданията по настоящия въпрос до момента.
По тези неща аз съм правил (и в момента правя шрифотеве леко-полеко) и писал из разни форуми за софт и по принцип за писмености и т.н. - смятам, че съм стигнал до едно оптимално ниво на разбиране на проблемите, но винаги може още... ако и други се включат.
нали знаеш, че специално за англ. латиница подредбата Дворак е несъмнено по-удачна, но... заради свикването и наследството от вече ненужните ръчни печатни машини QWERTY подредбата си е масово разпространената без да има реална нужда от това... освен свикването.
публикувано от suppor7 на 2011-11-07 20:59:05
[b] [color=orange] в кое линукс дистро се ползва подредбата от този торент? Чудно ми е адски много, щот за 3 години и дооста дистрота минали през HDD ми, да съм пропуснал някое с тази смешна подредба... от мен минус. Неудобството за мен е голямо. Ще спестя критиките. Правенето лесно става, само човек да има свободно време. [/b] [/color]
публикувано от cnek на 2011-11-07 22:37:13
Един път ако научите БДС повече никога няма да ви минава през акъла да спорите коя фонетична подредба е по-добра. БДС има невероятно лесна и още по-удобна подредба, която натоварва двете ръце почти равномерно :) А ако не това, поне учи на грамотност!

Сърдечни благодарности на учителката ми по машинопис в средното :)
публикувано от adXok на 2011-11-08 12:40:26
QWERTY отдавна има аналогична на БДС-подредбата и се нарича Dvorak или English Dvorak.

Бедата при огромна част от клавиатурите е, че чисто технологично, ако искаш да изтърбушиш клавишите и да си ги подредиш да са по Dvorak, няма да можеш да смениш F и J, защото "умниците" са направили отворите им и стволчетата на клавишите РАЗЛИЧНИ от тези на останалите. (F и J са обикновено клавишите с релефна издатина отгоре на повърхността, за да се центрират показалците по тях, както и за да се напипват за ориентация от слепи хора)!

Защо обаче са направили и леглата им различни, остава мистерия!
публикувано от thecop на 2011-11-10 22:34:31
Приятелю, adXok, според мен си се взел на сериозно, а си пълен неграмотник...
Първо се научи да пишеш според сега важащите правила и тогава прави революция ;)
В т.нар. трактат си допуснал много груба и ако мога да се изразя крещяща грешка - как според теб се пише думичката [b]безпрепятствено[/b] или [b]безпрепяДствено[/b]?
Ха със здраве!
публикувано от adXok на 2011-11-12 17:06:03
Що пък с Д? Ти грамотен ли си бе, човек?
Как ти хрумна тва Д :lol:

Понякога се изумявам на хорската "изобретателност". 8)
публикувано от adXok на 2011-11-12 17:11:28
Но, понеже ме питаш конкретно нещо, отговарям ти тутакси. Ще се пише:

безпрепıатствено

Други въпроси?
публикувано от adXok на 2011-11-12 17:15:16
Има технически, пунктуационни и дори тафтологични грешки в това издание на Трактата за Писмеността. Сваляно е от коментари във форум и не е минавало през редакция, което казах и на Bai Shushul.

Плюс това тези идеи са ми още от ученик. Нито са сериозно взети, нито ми пука. Аз създавам и заебавaм.
публикувано от ssb на 2011-11-12 19:03:51
[i]"Аз създавам и заебавaм." [/i]Създателю, що не заебеш и този спор?!

А пък това [i]"...ако искаш да изтърбушиш клавишите и да си ги подредиш да са по Dvorak, няма да можеш да смениш F и J, защото "умниците" са направили отворите им и стволчетата на клавишите РАЗЛИЧНИ от тези на останалите." [/i]направо ми скъса сърцето!
публикувано от adXok на 2011-11-12 23:25:16
Ти пък къде видя спор. Тези неща съм ги изследвал толкова внимателно (), че все си мисля, че може дори аз да съм изпуснал нещо.
И при все това, мисля че съм направил 99% точна писменост за Българския език към момента, с преки извадки от Кирилицата, която има адски много букви.
публикувано от adXok на 2011-11-12 23:28:25
ssb, къса ти го не ами ти го и раздира. Просто технология, за да се поръчват специално клавиатури с подредба Dvorak и да е по-досадно за потребителя да мине на нея, пък и да се бръкне допълнително в джоба.
До колкото помня на Apple клавиатурите нямаше проблем да се пренаредят клавишите... те там май са еднотипни основите и отворчетата им за всички нужни клавиши.
публикувано от lordofevil на 2011-11-13 11:16:06
хаха - "препядствие" :lol: - затруднен съм да реша кое е по-абсурдно, да не знаеш как се пише или да се дръвчиш на някой докато си в такава ушевадна грешка
публикувано от adXok на 2011-11-13 12:54:39
Я сега си го свалете (пооправих доста технически грешки). Макар че, винаги се правят технически грешки при бързо писане във форуми, си направих досадния труд да редактирам файла, но може пак да съм пропуснал нещо.

;)
публикувано от manolov86 на 2012-05-26 22:03:42
Благодаря тииииии :)))
публикувано от tanja66 на 2012-06-01 19:10:55
adXok, ти нещо май си противоречиш:
"... Кирилицата, която има адски много букви...".
Ами доколкото виждам, ти ги увеличаваш: ИА, вместо Я, ШТ, вместо Щ !!!

А и "трактата" ти е мноооого, ама много амбициозен и ... ненужен.