по онова време в целия съветски съюз се провеждат тестове във всяка една АЕЦ, заради успешно покушение над ирански атомен реактор от страна на израел, които осъзнавайки, че не могат да унищожат самия реактор, намират слабо място в системата и това е турбината.(реактора прегрява поради липсата на охлаждане след спирането и)и понеже този реактор е произведен от съветския съюз и е идентичен с този в чернобил се налагат тези тестове.при чернобил персоналът по нареждане прави следното-изключва турбината, деактивира всички охладителни системи, вдига графитените прътове(чрез които се контролира силата на деленето на ядрата вътре в реактора) и изключва автоматичната защитна система.РЕАКТОРЪТ ОЦЕЛЯВА!!!! СЛЕД ПОЧТИ 48 ЧАСОВ ТЕРОР НАД НЕГО!!!и когато на практика тестът е приключил и е смятан за успешен...спускат графитените прътове за да спрат реакцията, но това което не знаят(никой в света не го е знаел до тогава) е, че химичният елемент Бор ускорява, макар и за частица от секундата реакцията, а този елемент се съдържа на върха на графитения прът.и тогава става катастрофата.
това е истината за случилото се, а не някакви американски интерпретации, които имат за цел да изкарат комунизма виновен.години преди това има такива аварии в канада, във Великобритания...никой нищо не казва.но когато това става в СССР веднага голям скандал.не вярвайте на всичко в тези филми.аз не съм го гледал този още, но ми намирисва на фантастика отново.