Дръпнах от
http://zamunda.net/details.php?id=89962 Някаква версия на Windows XP USB Edition 152 MB (159 480 529 bytes) та да мога да тестна на нещо близко до това което ти си тествал и след архивиране постигнах следното:
1. 7Zip - 44,4 MB (46 614 995 bytes)
2. WinUHA - 47,2 MB (49 535 929 bytes)
3. WinRAR - 51,9 MB (54 500 746 bytes)
Разликата макар да я има е 5MB не 15MB. В настройките на WinRAR има една опция "Create Solid Archive" която дига малко или много степентта на компресия (може от нея да е ;)). Тези резултати са с по- стара версия на WinRAR 3.51 а с по- нова версия все си мисля, че компресията няма да е по- малка...
Та или 7Zip е станал по- добър или аз не знам как да настроя WinUha (това е при ALZ-3(Best) с включен Multimedia Compression и речник от 16MB). Но в предвид на това, че резултатите който постигнах с 7Zip са по- добри от тези който си постигнал с WinUHA- смятам, че по- скоро е първия вариант. Та моето мнение е следното:
* Ако ти трябва максимална компресия и файлов формат поддържан от повечето съвременни архиватори- 7Zip
* Трябва ви програма която лесно и бързо да архивира определени файлове- WinRAR. В предвид на това, че съвременните носители побират огромни обеми от информация смятам, че времето съчетано с прилична компресия е по- важния фактор
WinUha и WinRK макар да са много обещаващи програми са спрени от поддръжка а и двете имат нужда от актуализации и оптимизации. А в предвид на това, че в момента масово навлиза нова операционна система въпроса дали те ще са съвместими с нея е особено актуален.