Причината да искам 32-битова пред 64-битова операционна система е, че преминах при 90% от програмите, които ползвам на портативни версии, които работят отлично с 32-битова, но не и с 64-битова операционна система (с малки изключения). Работил съм дълго време и с 64-битова операционна система и съм доволен от нея, но откакто минах на портативни програми по причина, че освен в къщи ги ползвам и в офиса, се налага работа с 32-битова ОС. Програмите ми са на 320 Гб 2.5''', който е винаги с мен. Голямото предимство е, че програмите си пазят историята и настройките, тъй като те са на моя преносим диск, работят бързо и не искат инсталация. Работя графичен дизайн и ще спомена само няколко програми, без които не мога:
-ACD See Pro Portable
-CorelDRAW Graphics Suite X6 Portable
-Adobe Illustrator CS8
-Adobe Photoshop CS6 13.0.1.1 Portable
-PhotoZoom Pro Portable
-Xara Photo & Graphic Designer Portable
-Nitro PDF Pro
-PDF Converter Pro
А софтуерно е възможно да се постигне използването на повече от 4 ГБ РАМ при Уиндоус 7 с помощта на програмата VSuite Ramdisk Professional (при опасност някои драйвери да не сработят и известнва нестабилност на системата - нри мен нещата се стабилизираха след време).
Въпроса, който задавам е - какво е положението при Уиндоус 8 и дали някой с 4 (8) ГБ РАМ е опитал да работи с 32-битова операционна система, като се разпознава от нея и ползва целия капацитет на паметта?
Уточнявам, че още не съм работил с Уиндоус 8, но се каня да премина на него скоро.
Моля за компетентно мнение (може и в лично съобщение, да не претоварваме форума).