Re-encode означава повторно кодиран или прекодиран.
Повторно кодиране на нещо, което вече е кодирано със загуба на информация от източника му, със сигурност означава намаляване на качеството, освен ако повторното кодиране е "без загуба" (lossless). Разбира се, подобно прекодиране е безмислено, защото имаш качеството на източника му (кодираното със загуба информация) но в огромен файл, например по-голям от 100 GB.
Master Audio на DTS, както и TrueHD на DD имат звукови потоци кодирани без загуба на информация. Такива потоци могат да бъдат прекодирани отново без загуба, например във FLAC, и да се изхвърлят съпътсващите "core" потоци, кодирани със загуба.
С малка и аз мисля незабележима загуба на качество, един звуков 24-bit "lossless" поток може да се прекодира до 16–bit също "lossless" и да се изхвърлят може би 2 GB (за мен) нищо не значеща информация. Просто, сегашния стандарт на HD audio е 24-бит звук, а CD зуковия "стандарт" (Sony-Philips) e 16-бит.
След казаното до тук, re-encode трябва да се разбира "прекодиран видео поток", което се прави по две причини:
- да се намали размера на изданието,
- да се промени разрешаващата способност в изображението, което по същество води до намаляване на размера на изданието. Но освен мотивирано от намаляване на размера, подобно прекодиране може да е мотивирано от нуждата да се гледа на дисплей с други характеристики.