ArenaBG
mobile spot 4
published by TeamSoftware на 2008-04-24 16:16:18
Вашето мнение относно ubuntu-8.04-desktop-i386 може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
published by tarakan на 2008-04-24 18:22:48
Според мен точно там му е мястото!
published by bgborko на 2008-04-24 17:22:09
The Best OS FOREVER!!! :D
published by ABGTeam на 2008-04-24 17:54:12
Айде и аз в момента удрям 1 рамо със сийда.Не е много, но 120-130КБ/с мисля, че пак си е нещо. ;)
published by abydos на 2008-04-24 18:14:54
Не му е мястото в "препоръчани".
published by aneroid на 2008-04-24 18:32:26
Браво на ъплоуда - точно там е мястото на Ubuntu, в препоръчани!!!!
published by donchorob на 2008-04-24 18:34:23
Много яко! :thumbsup:Убунту,Убунту,Убунту...!!! Линукс руулз.8)Благодаря на ъплоудера!:)
published by seut на 2008-04-24 18:40:50
Този път е насериозно. Очаквам поне 2х увеличение на юзърбейза до месец-два.
published by larryone на 2008-04-24 19:23:58
Браво!Сериозна работа!

:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
published by NightNiki на 2008-04-24 19:32:05
Просто записвам ISO-то на обикновен диск по обикновен начин и то само ще се буутне при рестарт на компютъра?
published by fpsgamer на 2008-04-24 19:38:14
Мога ли да го ползвам за Ос на PS3?:)
published by gadmrusna на 2008-04-24 19:39:34
А как да направя инсталация и да бутвам или Виндоуса или Линокса? Може ли да опише някой как се процедира.
И извинявам се за глупавия въпрос - инсталирани програми под Windows ще вървят ли и на Линокс или не?
published by arm2arm на 2008-04-24 19:42:20
Бях чел някъде, че можело да инсталира като най-обикновена програма. Докато си в уиндоус го инсталираш, след това го пробваш и ако не ти допадне го изтриваш. Все едно си слагаш Скайп. Така ли е? Някой може ли да обясни.
published by ewal на 2008-04-24 19:43:09
И аз искам да знам как да инсталирам Linux-а и да си остане другата ми операционна система и да си избирам при стартирането коя ОС да пускам...
published by roswell47 на 2008-04-24 19:44:59
Браво на ъпа....10x
published by jape на 2008-04-24 19:46:27
Браво!
published by s.minchev на 2008-04-24 19:55:31
И аз искам да знам как да инсталирам Linux-а и да си остане другата ми операционна система и да си избирам при стартирането коя ОС да пускам..

това е отговора ...
[url]http://wubi-installer.org/[/url]
published by tarakan на 2008-04-24 20:09:19
Достатъчно е да буутнете от CD-то и да следвате инсталационните стъпки. Оставете инсталатора да преоразмери Уиндоусовския дял допредпочитания от вас размер и на освободеното дисково пространство да инсталирате Линукс. След края на инсталацията при стартирането на компютъра ще ви се дава възможност да избирате коя операционна система да стартирате. Инсталирането чрез Wubi НЕ инсталира убунту като самостоятелна автономна ОС, а създава виртуална машина, работеща като приложение под Уиндоус - т.е. комуникира с компютъра чрез посредничеството на Уиндоус. Това силно ограничава функционалността и производителността на Убунту, която ще получите, ако инсталирате Убунту като native ОС на собствен дисков дял.
published by tarakan на 2008-04-24 20:15:47
Вуби работи. Буут мениджъра Grub се инсталира автоматично и не е нужно конфигуриране.
published by Dave на 2008-04-24 20:10:41
Евала за торента. А Вуби работи ли с тази версияна Убунту?
published by nmen на 2008-04-24 20:13:33
за да ви вървят Уиндоус програми на ЛинУкс ОС ви трябва
WINE , а мениджърите по зареждането са GRUB i LILO
published by nmen на 2008-04-24 20:16:43
published by nmen на 2008-04-24 20:22:52
7.10 имаше проблем с харддисковете - често ги приспиваше и оттам бързо заминават ...дано в тази да са
го управили . Имаше и някакъв проблем с NVIDIA Go6100
и BERYL
аз неможах да го подкарам
published by tarakan на 2008-04-24 20:26:08
И двата проблема не съществуват в тази версия - и power management-а е на ниво и се конфигурира детайлно и 3D драйверите на nvidia работят гладко, включително и на мобилни видеокарти: в момента пиша точно от такава машина.
published by trexage на 2008-04-24 20:38:07
Пичове, а ако съм с x64 битова ОС-Win и на NTFS дял ? ...ще си оразмери ли самичка ?!:|
published by nmen на 2008-04-24 20:41:54
аз имах проблеми с подкарването от USB FLASHDRIVE след ъпдейт и рестарт повече неможах да я заредя , поне 10 преинсталации направих ; след зареждане на драйвъра за видеото и рестарт ми даваше черен екран и после искаше парола , която така и неможах да задам под админ и се отказах да я мъча
published by marto3773 на 2008-04-24 21:05:56
Досега не сам имал проблем който да няма решение но слабия звук ме изнервя зверски:grrr: :grrr:
fujitsu siemens amilo pro V3205
published by tarakan на 2008-04-24 21:09:01
Да, ще се оразмери.
Относно инсталацията от флаш - тя не е тривиална, за разлика от инсталацията от CD и определено не е оптималния вариант за начинаещи линукс потребители.
published by marti_tilo на 2008-04-24 21:09:54
Потърсете Малко във форумите на Арена и ще намерите всичко, което ви трябва. А относно Линукса No Comment Най- Добрата ОС. Само трябва малко да се развие относно потребление и най- важното е че е безплатно:thumbsup:
published by datacenter на 2008-04-24 21:48:33
Wubi-то се дъни при инсталация в различен от C:\ partition и се налага допълнително след нея да се пипа във menu.lst.
+
Драйверите за nvidia продължават да са доста мизерни и да държат ниски честоти.
published by mutha на 2008-04-24 21:56:13
За какво са ти високи честоти? Адски е глупаво да играеш игри под Убунту, когато си има перфектната операционна система за това - WinXP. Не го казвам аз, а софтуерните гийковее от сайтове и списания. Има още много време да мине, докато се оправят игрите за линукс...

Другата причина, за която ти трябва клок на видеото е, че например правиш видеообработка под Убунту, което пак ме съмнява... ;)
published by datacenter на 2008-04-24 22:03:02
Ами аз си карам с един CRT звяр, който си работи на 1600х1200@120Hz, а на Ubuntu си кибичи на 75Hz. Доста неприятно.

published by zazabg на 2008-04-24 22:04:00
Как е с разпознаването на устройства? Преди 2-3 години бях тествал убунту, кубунту, но на старичък комп пентиум 4. Сега съм с 14" лаптоп Асус. Моделът е на повече от година, но почти нищо не се разпознава от последното ХР - видео, аудио, кардрийдър, уайърлес карта...
Има ли смисъл да пробвам да слагам убунту и къде мога да проверя дали някой не е написал някакви драйвери, защото на сайта на Асус има само за ХР и Виста.
published by tarakan на 2008-04-24 22:53:35
Бутни от LIVE CD (без да инсталираш) и виш кое се рапзознава. От нещата, които си изброил, мисля, че всичко ще работи.
published by adXok на 2008-04-24 23:22:14
Досега не ми се е случвало да имам проблеми по хардуера.
Утре ще разцъквам за първи път тази дистрибуция. Ако има някакво неразпознаване или малфункция, причината ще е в самата дистрибуция. Ще я разнищвам, доколкото е възможно от LiveCD начина за подкарване.
published by uzmank на 2008-04-24 23:30:21
Thanx from P@kist@n
published by Riptor на 2008-04-24 23:43:54
Странно кой ми е изтрил коментара.. беше първия..
published by chaikatabs на 2008-04-24 23:50:44
Аз искам да знам защо този торент е в "Препоръчваме Ви"?
За какво ми е?
8)
published by eduardo на 2008-04-25 00:26:48
Аз искам да знам защо този торент е в "Препоръчваме Ви"?
За какво ми е?

За повишаване на общата култура8)
published by tarakan на 2008-04-25 00:31:44
@kgbagent: Говориш наизуст :) Дискът е просто за базова инсталация. Софтуерът, който можеш да инсталираш и използваш за секунди, наброява над 15000 пакета в онлайн хранилищата на убунту. И се ъпдейтва и шлайфа нонстоп. За хората, които ползват операционната система без постоянен достъп до Интернет, има и DVD инсталационни разновидности - както на Убунту, така и на Кубунту :)

@chaikatabs: Ако си си задал този въпрос, то значи присъствието на този торент в Препоръчваме ви не е било напразно :)
published by chilko на 2008-04-25 08:29:25
за ps3 трябва yellow dog linux, но и ubuntu може да се инсталира. има много указания за това в нета
published by EvilBeast на 2008-04-25 01:32:14
:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
Без думи!!!
published by abydos на 2008-04-25 04:27:41
Според мен точно там му е мястото!

И какво му се препоръчва? На 99.9% от потребителите с Уиндоус ли? Или на тези, които са с Линукс и вече знаят за новата версия преди да се появи тук или дори не ползват Убунту? Да няма някаква анти-МС кампания от ваша страна?
Такива торенти нямат място тук.
published by Dimitree на 2008-04-25 05:48:39
Ухаа Убунту :D:D
Приятно xorg и alsa конфигване на всички :lol::lol::lol:
published by consilium на 2008-04-25 06:58:12
Не ми допада особено дистрибуцията,но всеки с вкуса си.
published by ivichev на 2008-04-25 09:55:15
Може да се инсталира и с DAEMON Tools. Вчера така инсталирах 64 битовата версия.
published by sei4eto на 2008-04-25 09:30:55
На предишните Ubuntu имах доста проблеми с видео драйвърите за ATI. Просто 3D интерфейса не работеше както трябва. Дали са го оправили сега? И още: Може ли да се играе World of Warcraft под линукс?
published by seut на 2008-04-25 09:48:45
Wubi НЯМА проблем при инсталиране на дял, различен от С:. Проблема трябва да е някъде във вашия телевизор.

Проблемите с драйверите на ATI произтичат от ATI. Дистрибуциите просо предлагат това, което дава производителя. Засега спецификациите са затворени и никой не може да си напише сам драйвери.

Относно "Препоръчваме ви" - аз смятам, че този торент заслужава препоръчване много повече от някой п******* Уиндоус, поредната холивудска боза или някоя игра. В крайна сметка целта на тази секция би следвало да е в някаква степен и образователна - да насочва вниманието на публиката към качествени, макар и не толкова популярни релийзи.
published by rosco на 2008-04-25 10:41:00
Може да се инсталира и с DAEMON Tools. Вчера така инсталирах 64 битовата версия. Може аз така направих. направо върху ц
published by njagulo на 2008-04-25 11:24:20
От 2004-та съм с Ubuntu и мога да кажа, че това е най-добрата операционна система на която съм работил досега. Двата ми лаптопа са под Ubuntu и функционират перфектно.
published by jensa на 2008-04-25 11:25:26
Ползвам Gutsy 7.10 и нямам никакви забележки. Може и тази да я приобвам. Относно WoW посетете https://help.ubuntu.com/community/WorldofWarcraft Следвайте инструкциите и ще имате прилично работеща игра под Linux!!! Има някои "зависвания" от време на време, но все пак WoW се поддържа само за Win-бозата и Mac (за момента).
published by jensa на 2008-04-25 11:36:45
Да ви споделя и един факт. Пробвах да имсталирам WinXP на лаптоп Lenovo и познайте - часове бъхтане за драйвери и не знам си какви помощни програми (защото новите лаптопи ги правят да работят с Win-Vista ;).
След това сложих диска с Ubuntu 7.10 и .... всичко тръгна без никакви допълнителни настройки, инсталацията протича нормално за по-малко от 30 мин. Ако все пак ви изникне някакъв проблем, четете форумите и support-сайтовете, там пише всичко.
-------------------------------
UBUNTU FOREVER!!!!!!
published by mihailmm на 2008-04-25 11:40:03
Който позлва това Убунту просто е за съжаление. Има толкова излезли по-добри дистрибуции за разлика от тази. Ако толкова ви се искат иконки и графики карайте си с Уиндоус а не да да цъкате наляво-надясно и да разправяте че сте Линукс потребител. Съмянвам се че повечето от вас някога са отваряли командния ред...
published by Chorbadjiiski на 2008-04-25 11:46:45
abydos, като ти не знаеш за каква цел се слага това Убунту тук, не означава, че и другите не знаят и не искат да пробват нещо различно за Десктоп машина!
Мястото му е точно там! Защо някой хора са много особен тип?! Тъпчат само на едно място ... ми abydos, по твойта логика трябва да си стоим още в лятото на 69-та и да нямаме и телевизори даже!? :grrr:
published by snaiyps на 2008-04-25 12:27:32
аз само да питам за какво точно става въпрос
щот сам малко прос
published by abydos на 2008-04-25 13:10:27
Chorbadjiiski, моля? пиши когато не си под влиянието на разни забранени вещества.
Линукс не става за всеки, определено не и за огромното болшинство от хора и потребители на този сайт, а който може и иска да го ползва - вече знае за него, изтеглил го е от БЕЗПЛАТНИТЕ мирор сайтове и т.н. или пък не ползва тази дистрибуция изобщо. Какво ми го препоръчват на мен?! Линукс не става за нормална десктоп машинка, за нормални и средно-статистически потребители. Дори има хора, които питат "за какво е тая програма" - което доста ясно подчертава това, което казвам.

И на кратко, че може да не разбереш: който не знае за убунту у новата му версия значи не му трябва. Който знае - почти сигурно вече се е снабдил с нея ако му трябва и то от директни линкове без коефициенти и т.н. Излишно заема място.
published by jensa на 2008-04-25 13:11:28
Mihailmm, искам да ти кажа следното. Ubuntu е световно признат за най-добрата desktop или user или както там я наричат дистрибуция. Това значи, че я ползват хора, които по принцип не се интересуват от команден ред. И не знам кой повече е за съжаление - дали тези, които се възползват от доброволния труд на хиляди разработчици на FREE софтуер или тарикатите, ползващи "платения" win и псуващи, след като ин хакнат някой акаунт.
И преди да пишете се заинтересувайте, какво значи думата ubuntu, и каква идея стои зад нея. Малко помощ - думата идва от африка и няма точен превод на нашите бедни европейски езици.
published by abydos на 2008-04-25 13:11:42
който не знае за убунту у новата му версия значи не му трябва. Който знае - почти сигурно вече се е снабдил с нея ако му трябва и то от директни линкове без коефициенти и т.н. Излишно заема място.
published by donchorob на 2008-04-25 13:55:29
Горната логика е малко изкривена.Ако човек не знае, че нещо съществува, едва ли не му трябва.(това важи за всеки и особено за тези, които се стремят към нешо по-добро).Ако не знеш, че има алтернатива как може да я пробваш?!А относно торент трафика бих казал, че никак не е излишен, защото изтеглянето става много по-удобно и в повечето случаи и по-бързо.Без да натоварва излишно публичните сървъри.:)
published by abydos на 2008-04-25 14:07:32
Не си губете времето да правите аналози, говоря стриктно в този случай. Да не говорим пък, че нито един линукс не е адекватна алтернатива на уиндоус. Работят на съвсем различен принцип, няма адекватен софтуер, който да замести този работещ в Уиндоус и т.н.
Единственото, което ще се постигне е някой да си изтрие данните от харда докато го инсталира поради незнание или да го сложи, да види, че не му върши работа и пак да се върне на уиндоуса си.
published by aenski на 2008-04-25 14:22:20
"abydos" знаеш ли че под UBUNTU един приятел подкара XP и сега се опитва да подкара и Vista .
Е да прав си Windows е добра но просто е по комерсиална това е.Самия Бил Ге* ще си признае че Kernel на Линукс работи по добре от неговия Kernel Debugger.
Това е като войната на nVidia и ATI едните правят технологиите другите правят по добър софтуер и РЕКЛАМА ,само кадето Microsoft са превзели всичко.
Windows е за игри и такива неща за повече не става докато линукс е 100 пъти по функционален.
Питаи някои познат които е бачкал с ЛИНУКС да видиш какво ще ти каже
published by BLShark на 2008-04-25 14:41:05
pls kak da sloja phonetikata.. ????? molq pomognete ili nqkoi da pishe na skype stanislavtodorov . thx predvaritelno i se izvinqvam che nemoga da pisha na bg
published by abydos на 2008-04-25 14:55:40
Питай някой, който се занимава професионално с аудио и видео обработка (та дори и за хоби) и ще разбереш за какво става дума.
Да, по-комерсиален е Уиндоус, по-лесен е за ползване, повече професионално разработен софтуер има за него и това го прави по-добрия избор за десктоп. Ако карам по твоята логика мога да кажа "Линукс е само за сървъри и програмиране" и това е. Знам, че не е така, но там са главните му предимства. Неща, които много малко хора искат да знаят и още по-малко от тях се занимават.
published by abydos на 2008-04-25 14:56:23
А ти знаеш ли, че под Уиндоус съм подкарвал поне 4 Линукса, а мога дори OS X, Соларис и др. да подкарам. Това какво доказва? Нищо.
published by ACQDG на 2008-04-25 14:57:16
Вече и аз тествах Ubuntu и съм впечатлен, но имам няколко въпроса, на които нямам отговор, и ще помоля по-вещите да ми помогнат, ако могат и имат желание. Та на въпросите:
1. Не мога да дигна опресняването на монитора на повече от 60 Hz. Това на какво се дължи? Инсталирал съм Ubuntu в Win Xp, и когато се опитам да си сложа драйвърите на видеото не ми позволява.
2. Какво трябва да направя за да мога да пиша на фонетична (нямам кирилица на клавиатурата за това питам)?
3. С каква програма мога да подкарам някои приложения които ползвам под Win Xp? Не става дума за игри а за програми които ползвам за работа. Ако ми посочите програма, моля и за някои основни насоки за работата с нея.
Благодаря предварително за разбирането и помощта.
published by ACQDG на 2008-04-25 15:01:17
... за програми които ползвам за работа. Ако ми предложите програма, моля и за някои основни насоки за работа с нея.
Благодаря предварително за евентуалната помощ и разбиране.
published by hasplu на 2008-04-25 15:01:55
Който позлва това Убунту просто е за съжаление. Има толкова излезли по-добри дистрибуции за разлика от тази. Ако толкова ви се искат иконки и графики карайте си с Уиндоус а не да да цъкате наляво-надясно и да разправяте че сте Линукс потребител. Съмянвам се че повечето от вас някога са отваряли командния ред...

ниц бе куршум :lol: нека ме съжаляват, че с две натискания на бутончета постигам това, което други се бъхтят с купища редове да постигнат и като не стане им изтичат очите да търсят грешката в скрипта :D от версия 5.04 го ползвам и досега не съм видял по-удобна линукс дистрибуциика, а относно конзолката - ти mc как отваряш? ;)
published by hasplu на 2008-04-25 15:04:18
...а не съм видял по-удобна дистрибуциика ;)
published by aenski на 2008-04-25 15:12:00
хмммммммммммммммммм abydos какъв сценарии за филм си чел как ги подкара с плей дискове ли момче момче доста си назад .На БОЗАТА ще вземеш да и сложиш някакви драйвери тя пак ще земе да блокира пфффффффффффффффффф а бе за какво говорим знаеш ли до сега колко пъти не е била адекватна като си включа скайп ЦС и Азуреус и не е от машина щото машината е мощна и може да ги кара тези неща а системата ХР SP 2

Виж това видео и ако искаш пак ще говорим http://youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ виж на пича как му сече на Виста а виж какво прави на ЛИНУКС без грам да забива :) това убунту е 1 година преди да излезе вистата и погледни МС колко много копират а линуксите колко са по напред ;)
published by aenski на 2008-04-25 15:15:36
http://youtube.com/watch?v=nPecBxM2f6c&feature=related също и това но го гледаи до края задължително последните 30 сек са много интересни ;)
published by consilium на 2008-04-25 15:36:32
На убубто основно ме дразни инсталатора, че не предлага почти никакво конфигуриране.Няма и root password-wtf...Ще си чакам Fedora 9.
published by seut на 2008-04-25 18:37:06
Командния ред е важен защото е по-коректен като интерфейс - центриран върху конкретна задача - по лесно да бъдат написани коректни (и малки) програми. Unix подобните системи се основават на минимални решения.
published by seut на 2008-04-25 18:36:54
Искам да отбележа, че професионално занимаващите се с аудио и видео обработка съставляват незначителен процент от потребителите. Ubuntu е перфектен за домашна машинка - има всичко необходимо и няма нужда от антивирусна.
published by adXok на 2008-04-25 17:57:07
abydos,
е напълно прав. Засега Линукс не е добра алтернатива на Уиндоус главно заради ауди-визуалната сфера и игрите в това число. След 5 години обаче нещата ще са съвсем други, убеден съм! А след още 5, кой знае...

published by adXok на 2008-04-25 17:59:07
Друг проблем при Линукс е големеенето на конзолните му потребители. Разочароват голяма част от обикновените клиенти със сложните си "нищо не значещи" конзолни команди за останалите хора. Еми като не е за цъкане с мишката Линукса, ще бъде в сянка още дълго време.

Ама на мен ми се струва, че той е замислен именно като "убиец" на Джама. За да успее първо старшите му, конзолни потребители трябва да порменят рекламния си подход за него към обикновените хорица и да им го дадат лъскав и шарен, останалото нека си е за тях!
published by smart2 на 2008-04-25 19:31:45
оххх, като почнете да пищете без грам понштие ... кое под убунту не става с мишката, че нещо не видях?!?
и ако има нещо, кото трябва да се пише в конзолата, то това са неща, които под уиндоус и да искаш ншма как да промениш!!!

теглете смело, няма да съжалявате :)

аз го инсталирах във вистата и мн ого яко може да се махне от ънинстал програмс под уина :))))

под линукс може да се подкара фотошоп ;)
published by aenski на 2008-04-25 19:57:06
adXok отиди се обогати бате ;) стига говори глупости знаеш ли че линукс исползва кернел ядро от 1990 а уиндоус от NT3.5(някаде около 93-95) и прегледаи URL-те които написах там :lol: .и ще те попитам още нещо как може да се измести такъв МОНОПОЛИСТ като Бил Ге* не ми е ясно но караи да варви 2010 излиза Win-a с кодово име Vienna тогава ще ревете вие за линукс за сега видеотата които вървят в мрежата приличат точно на Линукс без значение какъв тип и на всяка една презентация се казва че това е голямо чудовище и варви с 4 гб рам
published by aenski на 2008-04-25 19:59:31
Така че правете си му сметката когато след 5 години се наложи да минете на следващата версия на Джамовете от каде ще сабирате пари за процесор и за рам
published by abydos на 2008-04-25 20:09:27
Ааз пък имах линукс и го крашнах след 15 минути работа. Уиндоуса не ми крашва с месеци, на мои познати с години. Това, че има идиоти, които не могат да си пазят машините и слагат какво ли не - не ми ги показвай. Това, че има драйвери и програми за Уиндоус, които са зле написани си е друг въпрос. Който слага Скайп сам си докарва беля на главата.
Не знам ти какви филми гледаш, но определено не знаеш какво говориш. Няма линукс, който да е алтернатива на Уиндоус. Няма и да има. За различни потребители са предназначени.
published by abydos на 2008-04-25 20:17:18
Това кое колко ресурс точи или не няма значение. Аз пък имах една машина, която линукс не можеше да разпознае половината хардуер, а дори Уин 98 нямаше проблем.
Това е извън темата, такъв торент просто няма място тук, особено пък като е и БЕЗПЛАТЕН.
published by movietime на 2008-04-25 20:31:03
Супер е това Убунту. За по сигурно си го сложете с Wine или беше нещо подобно. Така ще имате и Убунто и Уинбоуз. :)
published by abydos на 2008-04-25 20:35:00
А, да, подкарвам ги с VMWare. Почти като с плей дискове.
published by smart2 на 2008-04-25 22:52:02
ааа там горе до прозореца в който пишеш каква програма търсиш, има един друг БАР "Покажи" задай му да ти показва "Всички налични приложения"
published by aneroid на 2008-04-25 20:45:10
"Няма линукс, който да е алтернатива на Уиндоус" Abydos стига говори глупости. По този начин изграждаш грешни впечатления на хора незапознати с Линукс.:thumbsdown:
published by tarakan на 2008-04-25 20:46:37
Abydos, кого и в какво се опитваш да убедиш, изписвайки толкова коментари, в торент, който не представлява дори минимален интерес за теб и изказвайки мнения по материя, която очевидно ти е непозната, освен само по слухове? Игнорирай го и толкова. Ако желаеш да теоретизираш - заповядай във форума. Но първо почети малко в раздела за Линукс, за да не звучиш нелепо.
published by abydos на 2008-04-25 20:53:02
Слухове не ползвам, достатъчно съм запознат. Не мога да го игнорирам, защото Вие от екипа ми го навирате в очите и отказвате да вкарате опция да скрия тъпия раздел "Преоръчваме Ви".
Нелепо звучат тези, които се опитват да оправдаят присъствието на тази ОС в препоръчаните торенти и че е адекватна алтернатива на Уиндоус за десктоп машина.
published by hasplu на 2008-04-25 20:58:45
За по сигурно си го сложете с Wine или беше нещо подобно. Така ще имате и Убунто и Уинбоуз.

абе пичове накой тук е пил оцет, ама не е ясно кой и защо - всеки линукс си има бут мениджър - я груб, я лило,но и двете си хващат бозичката и който му се играе на игрички при стартиране си натиска пръстчето на стрелката надолу докато му изпише БОЗА и си я джитка - в какви филми почнахте да вкарвате хората. За инсталация - бутваш си от СD-то и си инсталираш нормално, груба си го хваща онуй другото без засечка :)
published by tarakan на 2008-04-25 21:00:03
Картонче за тендециозност в коментарите и опит за уронване на авторитета на екипа. Предупредих те да не се обаждаш там, където не вирееш.
published by abydos на 2008-04-25 21:08:59
О боже, хахаха. Заблуда? Тенденциозност? Обиди и оронване на авторитета на екипа? Моля?! Ето това са сценарии.
published by smart2 на 2008-04-25 22:39:40
в Добавяне/Премахване на програми (там където търсиш програмите) напиши rar и веднага ти излизат приложения (програми), които отварят рар - избери тази с най-много звездички и тва е ;)
published by nikiforii на 2008-04-25 21:56:25
Хахах е това е някаква скрита реклама на Windows :thumbsup: Трябва да си искаш хонорар от microsoft за рекламата.В същност идеята на ubuntu е много добра всеки да е равен и всеки да използва капацитета без нуждата от инсталиране на др. програми.Оважавам много такива идеи за създаване на софтуер с идеята че всички имат равни права и безпатно могат да ползват операционната система.
published by abydos на 2008-04-25 22:53:54
Пиша само защото лично са отправени коментари към мен.

smart2, смешко ще викаш на огледалото, не на мен. Надявам се така бдителните модератори да не пропуснат тази нападка.
Хардуера ми си беше напълно стандартен, и не съм ползвал една или две дистрибуции, от дебиан през слак, сусе и убунту, дори и по времето на мандрейк и ред хат съм го тествал - всички имаха проблеми.
published by smart2 на 2008-04-25 22:34:47
мешко, за кое колко хардуер разпознава:
вистата не ми разпозна нито мрежовата карта, нито саунд картата, а и имаше проблем с графиката - трябваше да слагам драйвъра на енвидиа - УБУНТУ - БЕЗ ПРОБЛЕМ, всичко си тръгна веднага. Сам си си виновен ако си се пробвал на някоя по-тудна за конфигуриране дистрибуция ;)
стига спами и си лягай ;) виж кое време стана
published by BLShark на 2008-04-25 22:36:22
я кажете как да подкарам .rar на Убунту.
published by Shaker на 2008-04-25 22:40:21
@abydos Ubuntu е много добра дистрибуция и е идеална. Това че се пишат повече програми за Windows, тази дистрибуция пак ще надвие. Мислиш че Linux няма аналози, но грешиш много. Примерно Adobe Photoshop няма за Linux, но си има аналог GIMP ! М$ Office също няма за Linux, но си има и то много по-добър аналог OpenOffice.org (OOo). За игрите е ясно на всички защо липсват толкова при Linux. Това е заради DirectX, който отстъпва много пред OpenGL. При Linux си има и емулатори. Пробвал съм и тръгват много игри без проблеми ! За видео обработката си прав, няма за Linux, но това не е болка за умиране
published by BLShark на 2008-04-25 22:43:01
точно това е, че ненамерих такава програма, освен оригиналаната. дай малко повече хелп даже и ако може името на програмата да кажеш
published by Shaker на 2008-04-25 22:48:17
sudo apt-get install rar
published by abydos на 2008-04-25 22:58:54
Shaker, ГИМП не може да стъпи и на малкия пръст на Фотошоп. Сравнението е просто излишно. ОО е горе-долу същото. Има предимства, но е толкова бъгав и лагав (поне за Уиндоус версиите), че на практика е неизползваем.
При 3д-то - болка си е и то голяма ако се занимаваш с това. Просто още един минус. Но това изобщо не е темата тук, съвсем друго имах предвид, а не да водя безсмисления спор Линукс Вс. Уиндоус.
published by smart2 на 2008-04-25 23:00:37
ми и хубаво ама и при мене като имаше проблеми под уин - кво значи тва?!
а си си смешко, кво само се обясняваш, като не ти харесва пиши един пост и тва е ;) тука всеки 2ри пост е твой
published by aenski на 2008-04-26 00:46:41
abydos abydos замъглен си замъглен :'( .Аз сам с Виста СП1(не мога да цъкам игри иначе но скоро ще сам с DOUBLE BOOT).Добре хаиде кажи ми защо при ForceWare 168.25(мисля) играя нормално DiRT 2 дена след това на 3-тия ден ми се появява [color=blue]екрана смърта [/color] и ми пише че имам грешка в Драйвера добре е хуу преинстал на драйвера пак 2 дена без проблем на 3-тия [color=blue]син екран [/color] . Дърпам ForceWare 174.73 пак същото хайде "майсторе" на Софтуер кажи ми тези крашове от какво са.на ZoneAlarm същата работа.а бе за какво говорим ваобще :lol::lol::lol: .Сега ако се опиташ да ме убеждаваш че ATI са по добри от nVidia напрао ще се садера от смех брадчед
published by aenski на 2008-04-26 00:49:59
Сега ако се опиташ да ме убеждаваш че ATI са по добри от nVidia (технологична гледна точка) ще се садера от смех .Бил го уважавам за това че знае как да си варти бизнеса Windows не е с нищо повече от Линукс и това си е търско пак да стане ще е така !!!
published by aenski на 2008-04-26 00:52:05
ATI са по добри от nVidia
това го обарках трябва да е обратната :)
published by adXok на 2008-04-26 01:44:42
Ето каква е работата:
Когато съм си инсталирвал Уина преди 2 години и малко отгоре ми се наложи да го туикна с добре познати, но доста туикове. Аз съм човек на науката и изкуството, ако мога така да се изразя. Занимавам се с аудио-визуални неща, чат пат играя игри (X3: Reunion), инженерни програми (нужда и от офис-пакет) наред с обикновените филми и музика.
Преди две години се сблъсках с Linux, не ми говорете, че не съм ползвал еди коя си дистрибуция щото тя е МЕГА яката и най-добрата. Всеки си има гарванче. Аз пробвах няколко от по-известните и бяха доста кофти откъм моите изисквания.
За финал: докато Джама ми и приложенията за него са ми "безплатни", Линукса само ще го преглеждам отвреме -навреме да видя докъде е стигнал... че то много разновидности там има.
published by adXok на 2008-04-26 01:45:55

За финал: докато Джама ми и приложенията за него са ми "безплатни", Линукса само ще го преглеждам отвреме -навреме да видя докъде е стигнал... че то много разновидности там има.
published by aenski на 2008-04-26 10:49:31
Аз предлагам да завършим този спор с Джамовете са лесна и удовна система а линукс си е не толкова лесна и удобна но по добра .повечете знаете ли какво означава линукс
published by smart2 на 2008-04-26 18:23:45
аххх наиситна говорите, без да сте пробвали новия релийз. ВСИЧКО СТАВА С МИШКАТА!!!
published by libertador на 2008-04-26 18:32:59
Искам да попитам мож ли да се вярва на [url=http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software]това[/url] списъче. Щото ако да няма причина да ползвам операционна система която ми изпарява 300MB рам и трябва да я защитавам с антивирусни които ми изпаряват още 20МB, в случай че не вършат нищо и много повече когато се разработят. Аз не видях програма която използвам (аз използвам почти всички видове) да няма аналог за линукс.
published by smart2 на 2008-04-26 19:03:01
ДА
published by RAGUN4O на 2008-04-28 02:38:30
Само този compiz ми прави бела с Ati карта съм. Тоест ми скрива titlebar или на кратко казано бутоните за minimize, maxsimize, close. Идей как да го оправя?
published by Dave на 2008-04-29 22:34:56
То хубаво обаче нещо не ми зарежда през вубито. Дава ми инвалид партишън или нещо такова, търках го и инсталирах наново и пак същото... Първия път зарежда - прави чекинг инсталейшън и после след ресета - край...
published by enZ90 на 2008-04-30 01:31:08
Dave щом не става през WUBI защо не пробваш да си качиш тази програмка -> http://www.arenabg.com/details.php?id=969223f47484f2ba62b93847daa1b8abe05205da Чрез нея си отделяш 8 гб от харда от С или Д. От тези 8гб пак през прграмата си правиш SWAP дял, който трябва да е 2пъти по голям от рам паметта ти. Примерно ако РАМ-а е 1 гб swap-a ще е 2 гб, а за останалата част избираш фаилов формат ext3 и на мястото където пише точка за монтиране или mount point пишеш " / " ! Другият начин е при самата инсталация на Windows. Когато настъпи моментът да определяш размерът на партициите си оставяш 8 или повеце гб свободно място като unpartitioned space или нещо такова беше.Пример 60гб хард - 15 гб C:/, 35 гб D:/ и остава 10 гб unpartitioned space.След като приключи инсталацията на Windows-a си пъхаш диска с Ubuntutu в CD-то и ресваш компа. Като зареди даваш install и когато стигнеш до разделянето на харда избираш опцията за ръчно разделяне там ще ти излязат партициите на WIndows-a , а под тях ще видиш това unpartitioned space !Щракаш върху него и създаваш двете партиции, за които обясних по горе - SWAP и ext3 с точка за монтиране " / " След като приключи инсталацията на Ubuntu-то автоматично ще си инсталира GRUB - boot manager, който при всяко стартиране на машината ще те пита коя оперативна систева да зареди Windows или съответната Linux дистибуция !! Успех :thumbsup:
published by enZ90 на 2008-04-30 01:33:13
като unpartitioned space или нещо такова беше.Пример 60гб хард - 15 гб C:/, 35 гб D:/ и остава 10 гб unpartitioned space.След като приключи инсталацията на Windows-a си пъхаш диска с Ubuntutu в CD-то и ресваш компа. Като зареди даваш install и когато стигнеш до разделянето на харда избираш опцията за ръчно разделяне там ще ти излязат партициите на WIndows-a , а под тях ще видиш това unpartitioned space !Щракаш върху него и създаваш двете партиции, за които обясних по горе - SWAP и ext3 с точка за монтиране " / " След като приключи инсталацията на Ubuntu-то автоматично ще си инсталира GRUB - boot manager, който при всяко стартиране на машината ще те пита коя оперативна систева да зареди Windows или съответната Linux дистибуция !! Успех :thumbsup:
published by enZ90 на 2008-04-30 01:35:23
стартиране на машината ще те пита коя оперативна систева да зареди Windows или съответната Linux дистибуция !! Успех :thumbsup:
published by Dave на 2008-04-30 01:43:21
Там е работата че ми трябва да е без партишън, с партишнъ моге въпроса е с Вуби да го подкарам. Иначе преди ставаше с 7 версия на Убенто ама сега неможе.

Май ще питам във форума на вуби...
published by enZ90 на 2008-04-30 01:52:32
Тъкмо говорих с един мой приятел който е правил инстал на тази версия с WUBI и каза, че всичко е минало без прблем за целта е използвал -> http://wubi-installer.org/ Успех ;)

published by trosho на 2008-04-30 02:21:25
Linux, в това число и Ubuntu, не е за всеки. Целта не е да ви предостави безплатен заместител на Windows, защото и като произход, и като идея е коренно различен от Windows. Не става и за компютърно! неграмотни хора, които не искат да се научат.

@adXok и тук ли разтягаш лукуми без да имаш и грам представа какво е Linux и дали въобще ти е нужен?!

Проблема с инсталацията през wubi се решава, като се монтира .iso-то във въртуално CD и се инсталира от там (проверено е). При проблеми или въпроси потърсете помощ в някой форум. Тук може само да си чешем езиците. Успех на новите пингвини.
published by trosho на 2008-04-30 03:32:18
...ини.
Само да добавя, че Ubuntu 8.04 като цяло е много по-пъргав от 7.10, така че няма да съжалявате. И си пазете LiveCD-то - може да ви спаси, ако Windows неочаквано ви предаде.
Инсталирането на драйвери е детска игра - след като включите всички репозитории, чрез Synaptic добавяте envyng и EnvyNG ще намери, свали и инсталира всичко вместо вас, а използването на 3D ефектите е само на един рестарт разстояние.
Вярно е, че понякога трабва да се пише в терминала, но до тук да видяхте някаква написана команда?
published by Dave на 2008-04-30 10:15:59
Точно с този вуби инстлаирам като първия път той сам си изтегли нужното а втория път му сложих това исо тука от този торент и нестава :( След първото зареждане ми дава Invalid Partition ог Grub менаджера и нестава...
published by trosho на 2008-04-30 13:03:43
С wubi инсталирах Ubuntu/Kubuntu/Kubuntu KDE4/Xubuntu. Проблеми може да прави при инсталиране от реално CD (изпечен е на диск).
Мястото тук е ограничено. Потърси помощ в някой форум - напр. http://www.kaldata.com/forums/index.php?showforum=30. Опиши точните стъпки при инсталиране и какво точно не се получава. Там има по-компетенти хора от мен и ще ти съдействат.