аз пък лично искам да кажа, че преди известно време качих Убунту на моята Уиндоус машина. Останах леко разочарован. Първото нещо с което се сблъсках е проблема с тъпия cupsys, който постоянно ми създаваше проблеми при ъпдейт и ъпгрейд на ОС-то( не позволяваше пълен ъпдейт). Махнах cupsys, но тъй като това е главното нещо което помага на убунту да разпознава принтери, означаваше че не мога да ползвам принтера си.Но да кажем,че съм начинаещ и да пренебрегнем това. Всички хранилища които вкарвах в системата искаха куп глупости, като активационни ключове и прочие. Доста ненужно, но както и да е. Относно мултимедия, поредното разочарование. Имах огромно проблеми със стрийм видеота. Но нека кажем, че съм начинаещ и не съм направил както трябва настройките. Стигаме до въпросната "велика програма" WINE. Който се опитва да ви убеди че може да си играете игри за Уиндоус както трябва чрез WINE- лъже ви незнайно защо. Дори CS не можа да подкара като хората. Разровете се из форумите и ще разберете че WINE не може да подкара която и да е игра на пълни обороти. Просто качеството е съвсем друго. За да обобщя и да отметна мнението ми и да ме разберете правилно искам да кажа следното : Тъй като се занимавам с рутиране на мрежи и т.н., препоъчвам на всички мрежисти които ще поддържат сървъри и всякакви мрежи, насочете се към Линукс. Наистина е надежден и стабилен(това за вирусите е вярно-има имунитет). Но ако искате да ползвате пц-то си за мултимедия, игри и такива общи и всекидневни нещя - Оставете си ХР -то си. Както виждате тук в България има кадърни хора които ви предоставят нужния софтуеар напълно безплатно, тъй че няма за какво да се притеснявате. И като цяло да кажа, Линукс е наистина нещо полезно и добро, но за само едно както казах по горе. Това е моето скромно мнение което не желая да натрапвам на никой. Дерзайте млади хора и само напред :)