Аз мисля, че CIV 3 със сигурност е най-добрата от поредицата и представлява най-голямото предизвикателство, особено ако опрете до война с някой огромен милитаризиран изрод и не дай си боже се окажете в позиция да се защитавате глухо. Но самият създател на играта казва, че формулата му за всяко ново издание от поредицата е 30-30-30. 30% запазване на концепцията от предишната цивилизация, 30% промяна на предишната концепция и 30% изцяло нововъведения. В този ред на мисли и мен ме дразни, че в петицата не можеш да си управляваш икономиката и да наваксваш липсата на луксове с пари, както и да продаваш технологии, но пък много ме кефи графиката и воденето на битките. И според мен идеята тук е не да имаш огромен брой единици, които да изсипеш срещу врага или толкова градове, че да не можеш да ги обиколиш всичките, а да водиш войните с малка, но стратегически разположена армия. Неслучайно тук не можеш да струпваш повече единици в едно поле, а и обикновено финансите ти не достигат за огромна армия.