ArenaBG
mobile spot 4
published by sBteam на 2007-12-03 13:29:10
Вашето мнение относно Rihanna_-_Good_Girl_Gone_Bad-2007-DTS-sBt може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
published by sBteam на 2007-12-04 15:49:53
Декодерите и цените не са проблем, проблема е източника.Ако го разгледаме като една торта, то като я разделиш на 6 части всяка една част по отделно не може да се сравнява с цялата торта.Същото е и със DTS разделянето в случая - ако слушаш само 1 или 2 канала нормално е да не е същото като всички заедно.Добри DTS любителски записи не е трудно да се направят, но много зависи как е записван самия албум.В случая резултата не е като с професионална техника, но поне според мене е доста по-добър от стерео версията.
published by sBteam на 2007-12-03 18:25:31
Само да добавя че DTS звука е в 6 канален (5.1) формат.
published by smstudiobg на 2007-12-03 19:52:18
То си го пише в инфото, че е 6 канален. Пък и 2-канален рядко се използва.
Аз пък искам да добавя, че който иска да сваля е добре да чете инфото. Този албум никога не е издаван в DTS формат. Използван е оригиналният албум и с помощта на някакъв софтуер е направено псевдо-пространствено звучене. За разлика от Dolby Pro Logic II тук се е получило по-ясно отделяне на звуците в каналите. За жалост обаче качеството на звука в задните, а предполага и до някаква степен в централния канал е много ниско. Толкова "квадратен" звук не бях чувал и от мр3 файл скоро. Фронталните канали са си ОК, но пък ако ще се слуша стерео вече има качен албума в беззагубен формат.
В заключение който е претенциозен към качеството на звука (като мен), то по-добре да не сваля торента. Който не ми вярва нека сам си направи пробата (оставя звука само в задните канали и слуша).
published by sBteam на 2007-12-03 21:23:16
Да това също е написано че е ръчно разделен за DTS, но доста зивиси и от декодера, с който ще се слуша.Между Winamp плъгина, Ac3 филтъра, и този от Sonic поне при мене има съществена разлика, само дето трудно ще го изкарате да свири по подразбиране аз ползвах GraphEdit защото по друг начин не успях да го подкарам.
published by Riptor на 2007-12-03 22:53:06
И от какъв зор е 6 канален звука, след като източника е СТЕРЕО CD!? Или просто така.. да си мислят хората, че слушат нещо ралзично...
published by sBteam на 2007-12-03 23:47:16
Чети nFO файла и ще разбереш от какъв зор.
published by smstudiobg на 2007-12-04 09:18:19
Аз лично го слушах с foobar2000. До сега не съм имал проблеми с него. Не виждам какъв декодер може да оправи това "квадратно" звучене в задните канали. За да се получи хубав DTS запис, той трябва да е правен от професионалисти и то не с разни ефекти, а чрез работа в 6-канален режим. След това се ползват и съответните професионални DTS кодеци на цени от порядъка на няколко хиляди долара. Ето защо в домашни условия е почни невъзможно да се направи качествен запис, още по-малко пък да оставиш някаква програма да решава кой звук от кой канал да се чува. За това е измислен DTS NEO6, който все още не съм чувал в действие, но ме съмнява да се доближава до работата на професионален тонрежисьор.
Аз лично бих предпочел да слушам стерео версията на албума на една качествена уредба, вместо да слушам този псевдо DTS на система за домашно кино или компютър. Който е слушал някога висококачествени стерео записи на добра система е на ясно, че дори и от два канала може да се възпроизведе достатъчно пространствен звук.
published by sBteam на 2007-12-04 15:55:15
Естествено никой не обвързвам мнението си - всеки си сваля и си преценя.Предполагам, че за тези които търсят по-добър съраунд този релийз ще е по-добър, а за тези които не ги притеснява какво от къде се чува няма да е от такова голямо значение.
published by smstudiobg на 2007-12-04 17:53:01
Една добавка, защото няма бутон "Промени".
DTS е формат за DVD филми и музика с добро качество. Форматът за Hi-Fi многоканална музика е HDCD. Разликата е проста. При DTS имам два основни канала (фронталните) и разликови данни за останалите канали. Това ще рече че пестим място като за всички канали освен предните записваме само разликата от информацията в предните. Ето защо имаме битрейт едва 1400к. При HDCD имаме 6 напълно отделни канала при това с доста по-висока резолюция (мисля, че е 24 бита, но не съм сигурен), и честота на дискретизация (май беше 192KHz).
Съществува и един малко по-екзотичен формат - SACD. Това е супер аудио CD. При него също можем да имаме отделни потоци данни за всеки канал, а скоростта на потока данни през DAC е около 2MHz, което е многократно по-бързо в сравнение със стандартно CD.
published by smstudiobg на 2007-12-04 17:44:40
Това с тортата ми хареса, но не е много точно :)
Тук нямаме 6 части, от които гледаме само 2. Имаме 2 от които се опитваме да направим 6. Не казвам, че не е възможно да се направи домашен запис на 6 канала. Казвам, че е изключително трудно той да бъде добър (разбирай професионално изработен). Първо за целта трябва да имаш не само добри познания и слух, но и добра 6 канална система (в това число нямат място системи за домашно кино), сериозен софтуер и апаратура, добро заглушаване на страничните шумове, неотразяващи звука стени и т.н. Иначе всеки може да си намери някакъв софтуер за кодиране в DTS примерно, програма за запис на звук и в домашни условия да си свири, пее и записва. В резултат ще има нещо, което ще е много по-добро в сравнение с това ако при същите условия беше направен стерео запис. Това обаче ще е много далеч от истинско качество. Това ми е мисълта ако съм бил достатъчно ясен.
Разделянето на стерео запис до получаването на 6-канален звук не е шега работа и не мисля, че е добра идея да се оставя в "ръцете" на софтуер на 100%.
Има стерео записи с Dolby Surround или друг тип Dolby кодировка, при които имаме многоканален звук, но без проблем същите файлове се пускат на стерео системи и звучат правилно. Този албум обаче е чисто стерео и малко хора са в състояние да го направят многоканален както трябва. Звученето му ми напомня за един мой експеримент. Направих аудио CD от мр3 файл 128к и го пуснах на домашното кино през Dolby Pro Logic II декодера в режим за слушане на музика. В резултат звука се раздели и се получи пространствен ефект. Когато обаче се вслушах в задните канали се чуваше много подобен звук на този от торента, който коментираме. Нямам нищо против експеримента на създателя му, но просто не е сполучлив.
Май направих много дълъг коментар. Дано съм успял да изкажа това, което мисля така, че да е разбираемо.
published by sBteam на 2007-12-04 18:08:57
Съгласен съм че определението ми не е най-точно просто не ми се впускаше в детайли :)
Това което имах в предвид е, че като разделиш звука на канали, винаги ще има по малко от единия поток в другия например по малко от инструменталите във вокала а и перфектен DTS с професионална техника няма, а още по-малко в домашни условия.От това, което съм видял най-добрия DTS може да се направи с класическа музика - симфонии и т.н, където обаче се ползва синтезатор за да има пълен контрол над всичко.
Целта не е да борим професионалисти със техника за стотици хиляди долари, а да получим по-добро разделяне на каналите отколкото примерно ще го направи една система която пръска стереото на всички канали.Това [b]донякъде[/b] компроментира качеството, но за сметка на това дава по-добър съраунд, отколкото с някой прост филтър, който обръща всичко в реално време включително някои от по-скъпите и сертифицирани такива.
Затова съм дал линка към форума там хората специално с това се занимават - извличат максималното от един стерео източник.От там нататък всеки си има предпочитания някои може да искат да си останат със стерео варианта, други може да държат на съраунда и т.н това вече всеки сам си го преценя както и ти спомена.
Така или иначе лично аз нито съм професионалист в тази област, нито съм се запалил толкова много по-скоро направихме релийза по случай концерта в България за хората, които искат да чуят нещо по-различно а вече всеки си има предпочитания и си избира кое му харесва или не. Нищо чудно повечето хора и MP3 да си слушат със същия успех.Снощи качихме и Saw 1080p и се намери човек дето пита защо не сме качвали 700mb филми така че какво повече да кажем:)
published by smstudiobg на 2007-12-04 18:18:41
Прав си наистина. Има хора, които са привързани към ниското качество по неразбираеми причини. На тях няма начин да им се угоди. Радвам се, че се събират все повече качествени музикални торенти в арената и така мога да си попълвам колекцията малко по малко. Сега съм в период на отказване от мр3 :)
published by sBteam на 2007-12-04 21:23:25
Зависи много и хората какви озвучителни системи имат вкъщи, колко внимание обръщат на тази част от техниката и т.н, но дори и за един собственик на среден creative система и звукова карта flac си е като минимум.
Ако наистина правиш колекция и търсиш неща, които не се качват тука единственото място където има общо взето всичко включително и dts музика е giganews - ако те интересува може да драснеш едно съобщение ;)
published by smstudiobg на 2007-12-05 21:49:55
Тъй като в тракера нещо не мога да пращам съобщения ти пиша във форума (надявам се да е твоя собственост профила там със твоя прякор).
published by ZeZi на 2007-12-14 18:27:18
Този софтуер си е оставил ръцете. Резултата е повече от лош. Пространствените ефекти са толкова остри, натрапчиви и не на място, че просто няма как да е по-зле. Предпочитам да слушам дори mp3 пред това.
published by luka на 2009-03-27 18:25:14
Една яка мацка сас стил!:thumbsup:
published by M1SHO на 2009-10-19 20:45:58
Някой ще даде ли някога инфо със 4-5 линка /не вярвам да са повече/ , какъв точно плеър и какви точно кодеца са необходими за слушане на тия файлове не на комп-а със някакви измислени тонколонки , а чрез оптичния изход във добър ресивър оборудван с 5.1 тонколони ?
Благодаря предварително !
published by davidluntx на 2010-08-04 03:01:10
thank :D
published by eremias на 2011-04-07 10:58:43
Минало е покраи DTS :-/