Понеже от досегашните коментари не стана ясна разликата между 32 и 64 битова операционна система ще взема и аз да се изкажа. Та значи 32 битова операционна система поддържа 4 GB RAM. 64 битовата поддържа 4 GB на втора степен или 18.446.744.073.709.551.615 байта памет (18.446.744 GB). Освен това операционната система може да се възползва от 64 битовите инструкции на процесорите което значи по-бърза работа с големи цели числа (няма да има ефект защото повечето приложения са 32 битови и не могат да се възползват нито от RAM-а нито от по-бързата работа с големи числа). За щастие от Intel и AMD са сложили нормални 32 битови инструкции на новите процесори та поне няма да работи по-бавно. Та извода: Вероятно нищо не печелите от 64-те бита, но поне нищо не губите.
Така, така!!!
Ето какво, аз съм Системен Инжинер и са занимавам най-вече с PC! Колегата от торента който цитирам и който е цитиран от доста други колеги тук е сбъркал в писанието!!! Не много но все пак...
Сега X86 е с 32 битови инструкции, т.е. извежда двоичните числови команди с дължина на думата 32 бита. Също така всяка една ОС с 32 битови команди НЕ ВИЖДА повече от 3GB RAM, независимо колко сте инсталирали на PC-то. Но за сметка на това е напълно синхронно работеща със всички програми и драйвери, защото 90% от тях са 32 битови приложения. Тук обаче идва великото чудо на харуерните туликери в процесорите, които позволяват на една 32 бит ОС да записва по две команди в една регистрова дума, като прехвърля последния бит, или този за знака в следващата празна регистрова дума. Като това значи че разлика в скоростта на обработка със 64 битовата версия почти няма.
А Х64 наистина поддържа 18GB рам че дори при някой вариации до 32GB (в експериментални версии), но нйкой който има само 4GB трябва да знае, ЧЕ VISTA X64 СИ ВЗИМА СЛЕД ИНСТАЛАЦИЯ 1.1GB ЗА СЕБЕ СИ БЕЗУСЛОВНО. Така че ако вашето PC има 4GB RAM Ви прпоръчвам X86 защото взима 643MB от нея и си работи чудесно на AMD 64 X2 и C2 DUO.