ArenaBG
mobile spot 4
published by Fastuka на 2007-11-06 07:18:24
Вашето мнение относно A Crude Awakening: The Oil Crash може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
published by ShwangShwing на 2008-04-03 23:17:27
OMG... Сега вече всички ще умрем.
published by SK_HITMAN на 2007-11-06 12:37:28
Дали ще си струва гледането на тоя филм :-/
published by fogost на 2007-11-06 13:17:40
НЕ НЯМА ДА СИ СТРУВА ТЕГЛЕНЕТО,ФИЛМА ЩЕ Е ТЪП-СЪЩО КАТО ТОЗИ,КОЙТО ГО Е КАЧИЛ

Понеже този който го е качил е тъп, а ти си умен.
Получаваш награда двойна порция жълто картонче, с гарнитура последно предупреждение! :grrr:
published by fogost на 2007-11-06 13:03:30
Филма е уникален! След най-много 40 години вече няма да има гориво и ще се върнем към парните двигатели. Жалкото е, че и дървета не останаха вече.
С една дума човечеството се самоизяжда и искрено се надявам да изкара още поне 200 год.
published by igoros на 2007-11-06 13:19:33
аз пък доверя на краката си :lol::deadhorse:
published by igoros на 2007-11-06 13:20:50
ще се*
published by romeov на 2007-11-06 13:26:48
:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
published by kriston на 2007-11-06 13:51:40
Спокойно, вече има двигатели работещи с вода. Руснаците имат даже действащ такъв. На принципа на електролизата става разграждане на водата и се получава гориво. Работи с имплозия, а не както бензиновите с експлозия. Просто не им е дошло времето още. Докато има нефт големите корпорации и евреите ще ни доят още.:grrr:
published by Nikter на 2007-11-06 14:04:25
Филмът е документален, има го и в Колибка, но с по-голям размер. Според мен филмът е много важен и трябва да се гледа от всички, защото поставя изключително важни въпроси и дава нова представа върху историята на цивилизацията ни въобще.
published by eLLeNNa на 2007-11-06 14:22:36
много е просто истина е че новите технологии позволяват изобретяването на двигатели с др. източничи на енергия било вода или слънце, но я се замислете кое в днешно време управлява света (нефта) ако не беше така войната в Ирак нямаше да има. Става дума за много много много пари :) (шибани хартиики) ще се погубим заради една тъпа хартия :-/
published by izrafel на 2007-11-06 14:45:49
преебахме отмосферата с нефта,въглищита и всякакви горивни вещества.изсякохме горите, сега двигатели с вода, да смао това остана да прееебеме и водата.не сле 40 ами след 20 години цялата земя ще се превърне във сметище.
published by mardata на 2007-11-06 15:06:28
Nikter, поздравления за превода и за самия филм. За съжаление знанията ни са ограничени от поднасяната ни информация и не смея да правя изводи дали е достоверен филма или е поредната пропагандна философска изказ на големите риби. И все пак, добре е филмът да се изгледа за разширяване на кръгозора ни и допринасяне към по-трезвата ни оценка.
published by Bobby80 на 2007-11-06 15:19:09
От 60-те години насам постоянно текат конференции, на които ясновидци с академични титли мрачно вещаят свършек на горивата, тотално отравяне на екосферата, ултравиолетово изпържване на жалкия "цивилизационен лак" върху земното кълбо поради дупката в озона, катастрофални наводнения, земетресения, космически сблъсъци и какво ли не - всички тези удоволствия най-много до 10, айде до 20 години. И ТАКА ОТ ПОЛОВИН ВЕК НАСАМ.:P:D
published by MechaN1c на 2007-11-06 15:41:58
Тока спряха в зарантаа... Нафта няма, ни водааа... :'(
published by ico1730 на 2007-11-06 15:47:55
филма е добър но е доста скучен едвам издържах 15 мин. и после го попрегледах така набързо просто нямах нерви ! да така е но повечето хора го знаят това всичкото нещо за нефта и кво никои нищо неможе да напраи е и какво ? новото е че това сега се казва че ще свърши след 35-40 г. като точност ! иначе с нищо ново не могат те изненада ! :P
published by sty на 2007-11-06 16:21:18
Тоя па... Бил му скучен. А ти екшън ли очакваш?
[b][color=red]Nikter, поздравления за филма[/color][/b]. Дръпнах си го от http://kolibka.com/ без субтитри, сега гледам - направил си му и буквички. Хем по слух!
Много, много благодаря!Вероятно знаеш, че няколко пъти питах в колибката за такива филми...

published by mita на 2007-11-06 17:55:56
Гледайте и тоя [url]http://arenabg.com/details.php?id=627bcc3e7b2d9d96cb80d4302197bc85bed8e693[/url] - на сходна тематика. Страхотен е и е много добре обяснено всичко.
published by dobs_ на 2007-11-06 18:03:07
браво на субтитора!!:thumbsup:
published by vorbara на 2007-11-06 19:47:05
Боби 80, не знаеш за какво говориш. Като пораснеш ще разбереш надявам се. Въпреки, че много възрастни хора са неграмотни в екологично отношение.
published by miavito на 2007-11-06 20:17:42
Горивоооо :thumbsup:
published by nikurs на 2007-11-06 21:51:17
Живо ,здраво,
филма си е точен.
Е малко може да се отклонява ,но е в правилна посока.
А сега малко да помислим:
1.какво е нефта,ами представете си че ядете едно кебапче....и след това какво....да не би да изхвърлите ...кебапче.
Е това е нефта,за да се вастанови си трябва време.
2.има ли нещо ,т.е. хапвате кебапче и излиза...кебапче,и природата не губи нищо.
3.има, бре ,такова нещо,и то е ВОДА
P.S.поровете се в нета :)
published by vladim на 2007-11-06 23:56:49
Филмът е добър, но пича със субтитрите се позабравил! Нямаше нужда да изказва мнение и да поучава!:thumbsdown:
published by Bel4oSa4a на 2007-11-07 00:04:03
майката му е студен ядрен синтез или хелийй-3 по вероятно хелий-3 с 100 тона от хелий-3 един мегаполис като Токио може да се захранва в продалжение на 1 година учените имат основание да вярват че след като Хермес или Херон май беше се е сблъскал с Земята и се е образувала днешната Земя и Луна под деиствието на гравитацията твърдите частици и елементи са останали на Земята а изотопи като хелий-3 и други подобни свръх леки частици са останали на луната.Чакат ни междузвезни войни между Америка ,Русия и Китай за огромните няходища от изотопи на Луната .Zа мен най лесния и ефтин начин си остава Scrool of town portal
published by dimchopicha на 2007-11-07 00:35:37
Филма е невероятен, и всеки средно интелигентен човек би трябвало да се замисли за бъдещето! Гледайте го!
published by sp00ky на 2007-11-07 00:44:18
Гориво за дизелови двигатели винаги ще има, стига McDonalds и отаналите заведения за бързо хранене да не спират да работят :cool:
published by ViChiX на 2007-11-07 01:10:10
Бъдещето е измислено и няма какво да се замисляме за него. Изчерпването на нефта e сред малкото добри неща които очакват планетата :thumbsup:
published by mario_sitov на 2007-11-07 21:20:43
:-/ За съжаление много малко част от днескашните хора биха погледнали сериозно на този филм и биха се замислили над това, което показва той. Според мен ако все пак някои ги чете тези коментари :) да има повече такива филми в "Препоръчваме Ви", за да може да се гледат и да карат хората да се замислят.

Благодаря, на онези, които отделиха енда минутка от ценното си време да прочетат този коментар.
published by pepifness на 2007-11-07 03:16:58
От утре всички с колела ! :D
Аз ше си карам Вектрата 1.9 дизел 150 коня,а тея американци ,ше ми карат Ескалейди по 6-7000 кубика бензин и после реват.
:deadhorse:Аре моля ти се
published by Choki на 2007-11-07 03:31:47
много добро филмче браво......така ще умираме скоро няма друго
published by el_blanko на 2007-11-07 10:09:32
да sp00ky е прав дизеловите двигатели работят с олио но малко хора го знаят
published by bobbbs на 2007-11-07 11:47:30
не сум го гледал този филм ама Bel4oSa4a не разбира мн от химия и физика ,хелия е краен продукт от термоядрения синтез,а субстрата е водорода-H+H=He,t'va e...
published by bobbbs на 2007-11-07 11:57:50
водорода лесно 6те се полу4ава от водата ама тогава коли4еството на кислорога 6те се увели4ава, с две думи-save the planet ,cill yourself:)
published by z13 на 2007-11-07 12:35:38
Еи типец който и да си ако гледаш ТОВА определено ще промениш мирогледа си за много неща...
published by andrey8909 на 2007-11-07 13:14:30
Може да очакваме да забранят бензиновите и дизеловите двигатели.Тва ще повлияе на психиката на мноо хора :blush:
published by Choki на 2007-11-07 13:18:31
последеиците след такива филми като този и другия на Ал Гор няма кой знае какви ние може да мислиме по друг начин ама ония селяни с ботушите трябва да мислят за друго а не само за пари (най великата нация)...лошите ботове.....според мен те ще са първите които ще се сринат като нация.....
published by adXok на 2007-11-07 14:29:18
Така наречените американци, които всъщност са сащци (защото американец е много обширно понятие, ако трябва да сме точни), та тези сащци не са нация.
Те са сбиротак от наследници на нехранимайковците от цяла европа и техните роби от Африка, Азия и безпомощни индианци!

Тази плява историята ще я отсее, така както е отсявала и други имперски напъни!
published by Choki на 2007-11-07 14:42:09
my man....точно така само въпрос на време ...скоро скоро... :)
published by ilkosz на 2007-11-07 15:10:16
кво става тука зашто не ми дава да го свалям:'(
published by iviste на 2007-11-07 15:14:25
Нещо не ми тръгва да се тегли филма?Имали някакъв проблем?:lol:
published by ferrist на 2007-11-07 15:20:37
Филма е добър, кара умните хора да се замислят, или по-точно да продължат да мислят за алтернативни горива. ако се смятате за интелигентни , гледайте го, ако не , не си губете времето.
published by eggshell на 2007-11-07 16:26:34
избягвайте да слагате свои коментари в субтитрите , доста дразнещо е
published by mrejorix на 2007-11-07 19:10:56
Я сега една малка задачка :). При изгарянето на кой химичен елемент се отделя най-голямо количество енергия и какъв е крайния продукт?
published by mrejorix на 2007-11-07 19:13:06
И отговора е:
2.H2+O2->2.H2O
А доколкото знам водород дал Бог, а и кислород не е кат да няма :)
published by kalpataro на 2007-11-07 21:21:10
парите контролират света и докато има пари в нефта той ще се ползва ако ще и хиляда филмчета като това да направят.
published by oneyedummy на 2007-11-08 08:10:54
по - голям непрофесионализъм и арогантност от страна на преводач не бах срещал...поздравления
published by aleikov на 2007-11-08 17:00:24
Citat ot filma:"E, nie sme "neftoholici", nezevisimo dali ni haresva ili ne. Nie izpolzvame 25% ot svetovniya neft, a pritejavame samo 2%ot poznatite zapasi ot neft. Nie zloupotrebyavame s energiyata, no shte prodaljim da go pravim dokato sme bogati, a energiyata e evtina."
Gatanka: Za koya darjava stava vapros?-_-
published by aleikov на 2007-11-08 17:29:33
Е, ние сме "нефтохолици"
независимо дали ни харесва или не.
Ние използваме 25% от световния нефт,
а сме само един човек от 22-ма
и притежаваме само 2%
от познаните запаси от нефт.
Ние злоупотребяваме с енергията,
но ще продължаваме да го правим,
докато сме богати,
а енергията е евтина.
Дори плащаме повече за бутилирана
питейна вода, отколкото за бензин.
Бензинът е най-евтината течност,
която можеш да купиш в САЩ
published by offtopic на 2007-11-08 22:22:29
:bike: = :axe: = :lol:
published by Nikter на 2007-11-09 04:08:12
Към всички критици на субтитрите ми ще кажа следното:

1. Не съм професионален субтитьор. Много добре знам правилата. Но при усломие, че няма плащане, правя това, което да ми достави удоволствие. Не правя субтитри за други хора, а за себе си и след като ги направя, така и така ги имам, защо не ги кача.

Тези субтитри бяха правени специално, за да ги има в Колибка, а това, че някой е решил да качи филма и тук е съвсем друг въпрос и няма нищо общо с мен.

2. Не обичам официалните субтитри за бабички по ТВ. Те стоят твърде дълго време на екрана и не предават всяка дума или нюанс. За мен те са мъртви и са колкото да добиеш представа за какво се говори, но понякога в мен възниква въпрос (когато гледам филм на различен език от руски и английски), защо толкова много говорят, а на екрана стои толкова кратък субтитър.

3. Да почнем правилата едно по едно.

- на места са над 38 знака на ред. Всъщност допустимият максимум е 40 знака на ред и не смятам да коментирам това.

- на места са на 3 реда, защото искам да предам и името на говорещия, което в едни официални субтитри няма да го има.

4. Колкото до личното ми мнение изразено в субтитрите, оставих го нарочно. Беше много повече, но орязах тези реплики и оставих само онези към края на филма. Ей така, нарочно. :)

Щом разбирате от субтитри, никой не ви пречи да ги отворите в Уъркшопа и да си ги окастрите както си искате. Няма авторски права. И пак повтарям, ако ми се плащаше, щях да ги права точно по правилата, а именно като субтитрите, от които ми се повръща.
published by Nikter на 2007-11-09 23:11:59
Ми аз ти казах, вместо да плащаш, отваряш моята матрица в Уъркшопа и си ги оправяш, махаш трите реда, правиш до 37-38 знака, махаш свободните съчинения, таймингът ми е убийствено точен, така че ще ти е много лесно.

Това е хубавото на Интернет и свободното споделяне на файлове, че всеки може да хване произведението на някого и да го направи по свой вкус.

Иначе аз няма да си променя стила, освен ако не ми се плаща, де, но ако ми се плаща субите няма да са тук.

И така, можеш свободно да преправиш моите псевдосубтитри.

А и още нещо - според мен не винаги това, което обществото счита за правилно е правилно. Но това си е лично мое мнение. Няма смисъл тук да развиваве полемика, пък и не е мястото, има цели два форума за субтитри, но аз не пиша много там, просто си правя субтитрите и си ги качвам.

Пък на който му харесват - сваля и ползва както са.
На който не му харесват - не ги сваля изобщо и ми пише ниски оценки, не че много ме вълнуват, де.
Който пък няма избор, поради факта, че може моите суби да са единствените за момента, ги сваля, преправя и си ги записва с филма преправени или ги качва наново - аз често правя така с чужди субтитри, но винаги оставям името на първия и се пиша само редактор.

А за заекванията - винаги ще ги пиша, а защо - е много дълго за обяснение. Скоро ще кача суби за два документални филма за Джаки Чан, е там съм му предал всичките глупости на речта, защото... защото за мен това има смисъл, ама пак ти казвам - дълго е за обяснение.

Важното е да има мир и богат избор на възможности. :)
published by oneyedummy на 2007-11-09 21:24:06
да - превода трябва да е точен, акуратен, представящ на зрителя максималната информация подадена от филма,
но да превеждаш заеквания и грешки на говора като такива - не е оригинално - дори е жалко
колкото до всички онези субтитри от които ти се повръща - те поне имат достойнстовото да бъдат субтитри, а не разказ с елемнти на разсъждение

аз иначе съм готов да си плащам за субтитри - но за качествени такива, а не за псевдоопити
published by Nikter на 2007-11-09 23:18:15
Но само едно нещо да добавя за край:

Начинът, по който правя субтитри за документални филми е КОРЕННО различен от начина, по който правя субтитри за игрални филми. ;)
published by peerless на 2007-11-10 02:14:02
Филма е добър, субтитрите също, не мога да разбера все мрънкате че няма субтитри, а като има не били както трябва.
Сраам нямате все сте научини всичко на готово и после да плюете... то и затова сме на този хал!

:grrr:
published by chiruz на 2007-11-21 16:55:01
Аз се присъеднинявам към последните мнения - филма е много добър , а субтитрите още повече . Не мога да разбера кой е посмял да се оплаче , много точно бяха водени субтитрите , а пък няколкото допълнителни коментара бяха не само искрени ами и верни , така че не вярвам да навредят на някого .
Мога само да кажа че филма ме накара за много неща да се замисля - на каква основа са се издигнали Щатите например , или какво бъдеще ни чака ... ако имаме такова . Най-жестоко ми се иска да опсувам Буш лице в лице , щото докато копелето трепе хора за да могат амириканците да зареждат за по левче и да си карат големите комплкесарски коли , поне Европа малко от малко се усеща че не може така вечно .
Въпроса на студента обаче беше най-драматичния момент във филма "Дали ще може правнука ми да се качи на самолет " ... дали ... от нас зависи !!!
published by lightwave8888 на 2010-04-04 12:53:19
koгато свърши горивото няма да има повече управляващи манипулатори над човечеството ами всички ще разберем че никой не е нещо повече от другия
published by nioiu на 2010-11-12 22:39:53
към парни двигатели няма да се мине защото има 3 вида новооткрити двигатели това са: водородния, ел мотор с батрия, мотор-генератор :blush: