Никъде не съм казвал, че се е занимавал с глупости, а че се е ЗАБАВЛЯВАЛ с подчинението на юдеите, че е бил ревнив и самовлюбен! Дори на Моисей му казва "Аз съм това, което съм!", което е един вид, не ти трябва да знаеш кой точно съм, а изпълнявай, каквото ти казвам.
Самата му първа заповед... да нямаш ДРУГИ богове освен мен, е покзателна, че е имало и ДРУГИ подобни на него (Баал например и др.). Йехова е бил един самозванец и нищо повече.
Много хора бъркат Бог (Природата, реалността като цяло и законите на материята, времето, пространството, елементите) с онези богове от митовете и легендите, т. нар "езически" богове, ангели и прочие същества идвали на Земята.
Религиите са човешката, преиначена представа за Познанието за Света, в повечето случаи таоква Познание е дошло от точно такива богове, като някои от тях са се самонарекли първотворци, само защото са имали технологичните познания (генетика, химия, физика и т. н.), пред първобитно живеещите хора на Земята.
Какъв е тоя Живия? Персонификациите на Природата можеш да си ги измисляш с тонове томове книги.
В Книга на Инок това, което е наречено Бог е бил просто водача, командира на цялата експедиция т. нар. "ангели", които са намерили Земята тогава и някои от тях ("падналите") са решили на своя глава да направят научните си експерименти със заварените първобитни хора. И чети по внимателно, защото същия тоя техен водач първоначално е против новосъздадената раса земни човеци "по техен образ и подобие", но после решава да ги запази (част от тях, разбира се като експонати... в т. нар. "Райска градина", което е било пригодена земеформирана лаборатория в тяхното превозно средство, с достъп до енергия, информация и т. н. - "дърво" на Живота, Познанието и т. н.).
Просто е, стига да има кой да чете.