Мислех, че след 3ката по-зле игра с име Fallout няма да излезе, но Бетесда отново успя да забие шамар на феновете на класиката. Още с интрото играта започва да дразни. АМЕРИКА спечелила втората световна война като пуснала ядрените бомби над Хирошима и Нагазаки и настъпили години на просперитет за човечеството... Гоу янкийс!
След убийственото интро идва ред на запознаване със семейството Ви. Когато на вратата съвсем случайно 5 мин. преди ядрения апокалипсис да настъпи, някакъв супер странен чиновник от Ваулт Тек ви обяснява колко е готино да си в бункера когато дойде края на света и как ще ви предпази от радиацията и МУТАНТИТЕ. Ох моля извинете ама преди да паднат бомбите никой си няма и на представа за мутантите.
Както и да е. 2 мин след като чиновника ви взима данните започват да вият сирените. Не знам как за това време вече сте в списъка за бункера но детайла е дребен. По ужасното е че след като излезнете от бункера и осъзнаете че сте били в крио камера, като по някое време съня ви се нарушава за да станете свидетел на отвличането на сина си. Как по дяволите все още наивника си мисли че БЕБЕТО му е изчезнало. А дори не е наясно преди колко години е станало отвличането!
Ок майната им на глупостите до момента нека да продължим. Излизате от бункера и срещате робота си прислужник, който се РАДВА да ви види, ЛИПСВАЛИ сте му и СЪЖЕЛЯВА за смъртта на жена/мъжа ви! Доста емоционален робот за робот. ОК стига глупости просто искам да продължа да играя. Ох до тази бензиностанция има куче. Хей куче здравей. Бау, бау и то вече е най-добрия ви приятел! Нищо че в радиоактивната пустош ехтят престрелки и райдъри вилнеят за всяко къшче храна или вода. Което беше и първата ми мисъл. Убивам кучето взимам му месото и се опитвам да оцелея след 200 години тотално променен свят но хей. Бетесда не мисли като мен.
Ок продължавам вече доста ядосан. Ще дам още един шанс на играта може да ме спечели с нещо. Стигам в първия град до сграда обсадена от райдъри. В сградата отчаяно се отбранява група НЕПОЗНАТИ. Ок викам си ще избия в гръб натрапниците, дано онзи който стреля отгоре с лазерната пушка да не е агресивен. Той разбира се не е! Не само че, не е агресивен, но ми вика взимай лазерната пушка от земята и влизай в сградата. "Хей" викам си аз. "Как си отцелял до сега, като се доверяваш на някакъв странник, който никога не си виждал?"...
В общи линии поиграх още малко, но играта е пълна трагедия. Орязана е от към РПГ елементи и видимо са се потрудили от към шутър аспекта и. Нищо повече от поредния КОД. Да не говорим колко зле е портната за ПЦ. Графиката е на ниво: Скайрим без модове има по-добри текстури... Год рейс, блоома и депф оф фийлд са по зле от това, на скайрим сложите което и да е ЕНБ. Ползва се същия енджин който ползваше Обливиън... Не се подържат 4:3 или 5:4 резолюции без .ини едит, което отново е благодарение на тргичния порт. И дори тогава анимацията за отключване не се вижда освен ако не сте на х720 или х800 или х1080 резолюция. С една дума ако не сте на 16:10 или 16:9 монитор забравете за нормална игра.
Браво Бетесда огромна крачка назад. Мислех че Обсидиън с Ню Вегас им показаха на къде да тръгне Фолаут, но явно е по важно да се харчат пари за хайп от колкото за играта да стане поне играема. Ще изчакам поне още годинка да излязат свестни модове и ако до тогава не съм забравил за нея ще и дам още един шанс.