След като най-накрая го изгледах мисля да споделя с вас личните си впечатления от лентата.
Точно когато са преполовили снимките, главния герой- Lajos Bertók умира внезапно. Сцените с него са изтрити и хайде- наново. Неговият заместник- Феликс Лайко се е справил перфектно.
Всъщност, целия филм е заснет на противоположният бряг на Дунава- в Румъния.
"Делта" е типичен представител на арт-хаус киното. Абсолютно некомерсиален, унгарците са изнесли нагледен урок, как с адски малко може да се постигне страшно много.
Диалози (за радост на преводача, че и моя) почти липсват, музиката я има от време на време, но камерата... ах камерата. Няма такива пейзажи просто.
Историята няма смисъл да я спойлвам, този филм е твърде личен и изводите и поуките всеки трябва да си ги прави сам за себе си. Аз поне бях доста впечатлен от свенливият начин, по който са показани по-интимните моменти. Не мога да не отбележа и уюта, който изпитах от нашенската ни, типично балканска атмосфера.
Ако още не сте разбрали, унгарското произведение е задължително за всеки фен на некомерсиалното кино.
Относно субтитрите - точни и на място, забележки по тях нямам. Благодаря на PathoLoGiCal за прекрасния филм и чудесният превод.