Странно се чувствам. Снощи гледах филма. Очаквах добро фентъзи. Очаквах красива приказка. Очаквах много... И получих още повече. Честно. Рядко имам високи очаквания за някой филм, обаче за този беше така. Дали защото изчетох един куп хвалби, дали защото от "Властелинът на пръстените" насам не е излизало наистина качествено фентъзи... Не знам. Но е факт. Филмът си заслужава абсолютно всяка секунда гледане. Брилянтен сценарий, прекрасна актьорска игра, великолепна операторска работа и красива музика. Всичко това подкрепено с немалко хумор и доста приятни ефекти - при това ефектите не са цел, както в почти всички останали блокбастъри, зарадвали ни тази година, а средство. Средство филмът да бъде направен по-красив и нищо повече. Това със сигурност е най-добрият приказен филм от "Властелинът на пръстените" насам. А може би и от преди това, кой знае?
Естествено, има вероятност да се поразочаровате, да ви предупредя. Ако гледате филма заради Де Ниро, може да останете разочаровани, понеже ролята му далеч не е централна - всъщност екранното му време е около двайсетина минути. Но пък образът му е просто уникален. Тук той демонстрира страхотен комедиен талант, който не бях очаквал от него. Да, знам за другите му комични роли, но дори в тях ми прилича на гангстер. Докато тук... Просто трябва да го видите, не е за описване. Останалите актьори са на същото ниво. Интересно е, че всъщност на повечето от големите звезди(Де Ниро, Питър О`Тул, Иън Маккелън, Рупърт Евърет) във филма са отредени кратки, направо епизодични роли, докато главните роли са отредени на дълбоко неизвестния поне за мен Чарли Кокс и на Клер Дейнс, която съм гледал само "Терминатор 3" и "Ромео и Жулиета" преди и не ми беше направила никакво впечатление. Естествено, има я и Мишел Пфайфър, която ми припомни позабравения заради произведенията на Пратчет образ на Злата Вещица. Невероятна, зла, демонична и великолепна, по-добър избор от нея няма.
Толкова от мен. Гледайте филма. Ще ви хареса.