(...) филм направен по книга -призната за роман на 20-тото столетие.
Ха!
Кажи ми, кой, кога и къде е обявил "Властелинът на пръстените" за това, което казваш?
В света е имало сигурно хиляди класации за книги на столетието и хилядолетието. И да се хващаш за една от тях (дори да я има наистина) е нелепо.
"Призната" казваш! Ех, ти май се опитваш да ме скъсаш от смях.
Хайде, за да не се моря още, ще ти давам примери за други книги, "признати" за най-добри 20-тия век... пък дано се усетиш какво се опитвам да ти кажа.
Класацията на the Modern Library (прочети си сам кои са те):
In 1999, the Modern Library ranked Ulysses first on its list of the 100 best English-language novels of the 20th century.
[url]
http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Library_List_of_Best_20th-Century_Novels[/url] И тук би било уместно да кажа, че "Одисей" е призната за най-добрия роман на 20-ти век, нали? Ама че това би противоречало на твоята информация!
Да, толкова за "признатите" книги. Спрете да заблуждавате лековерните, че едва ли не някакво върховно, почти божествено жури се е събирало и е "признало" еди кой си роман за "РОМАН НА 20-ТИ ВЕК"! Господи...
За твоя информация в топ 100 на редакторите (твърде начетени и ерудирани хора) на Modern library "Властелинът на пръстените" дори не присъства. Аз поне ги разбирам. Няма как произведение с подобно качество на текста, макар и грандиозно по замисъла си, да бъде там.
Но пък в топ 100 на читателите е на 4-то място. Е, това обяснява редица неща. Аз бих казал, че неначетените лесно се водят по моди. И по грандиозни творби с... хващащи окото грандомански плакати към филми по тях. Да ме извиняваш за сарказма в последното изречение.
Само пиши в Google "best novels 20th century" и ще намериш немалко класации, "признаващи" тази или онази книга за най-добра. Ех, аман от опити за "подхлъзване" с пробутване на подвеждаща информация!