Миналата седмица реших, че е крайно време отново да подпомогна холивудската индустрия и се запътих към кварталното кино, за да видя Том Круз в ролята на нацистки офицер и Кенет Брана. Очаквах да видя един добър филм с не дотам подходящ главен герой. Може би резервите ми бяха подплътени и от статия в интеренет, чието заглавие е:" Том Круз пречи на успеха на операция "Валкирия", която цитира немски кинокритици, според които холивудският жиголо, екшън-герой, барман и комарджия предава недостоверно образа на немския офицер Клаус фон Щауфенберг.
Какво гледах - един много добър филм, който правдиво предава историческите събития от периода. За онези, които знаят за опериця "Валкирия", това няма да е история с незнаен край. Филмът не е нито лъскав, нито изпълнен с емоции, няма поуки или ефекти. Въпреки че за мен Том Круз е актьор, който "пасва" само определен тип роли, успях да разчупя стереотипа "Том Круз" и мисля, че трябва да му се отдаде дължимото за добрата игра в този филм. Според "Холивуд нюз" Круз е "разсейващ" и мога да се сългася с тях, защото имам смътен спомен, че офицерът е бил висок човек, за разлика от г-н Круз. А и почти през цялото време гледах вълнистата коса на Круз и си мислех колко много ми прилича на Чарли Чаплин.
Приятно гледане.