------1vo 30.03.2012 at 19:30 - Отговор
Много добър филм ! – трябва да се гледа !
------кетрин 31.03.2012 at 12:17 - Отговор
Хубаво, само дето няма да задоволят нуждите на хората по света, а само собствените си…както винаги. Унищожавайки историята и автентичните култури, които са истинските създатели на древния и съвременния свят.
------1vo 31.03.2012 at 14:12 - Отговор
Точно така, никой не твърди, че всичко ще бъде разрушено.
…а иначе съвсем между другото линията на времето и един процес наречен ентропия, или по скоро свойствата му ще разрушат всичко без значение какво правим или не. Все пак, за да се отвори една врата трябва да се затвори друга, в противен случай ще си стоим в тази „стая“ в която сме затворени в момента и ще гледаме как това се случва без да можем да направим нищо…и така докато всичко свърши.
помисли малко, Кетрин
------Marto 01.04.2012 at 21:58 - Отговор
Проблемът е, че ако хората имат всичко, те ще изгубят мотивацията си. И във видеото са го споменали, но не видях достатъчно силен аргумент, който да ме убеди в противното.
Какво ще стане ако хората просто искат да се забавляват или да обикалят света през целия си живот и не правят нищо за обществото?
Да предположим, че всичко това се случи!
Дали пак няма да има убийства? Примерно заради човешки взаимоотношения…
Дали хората, които сега нямат мотивация, в бъдеще ще я придобият? (визирам хората от „средната класа“, които сега са осигурени от своите родители, но повечето от тях гледат на ученето като на нещо негативно и чакат с нетърпение времето за купон)
Дали планетата ни има толкова ресурси, за да осигури „всичко за всеки“?
Как ще се прецени кой от колко се „нуждае“?
И куп други важни въпроси, които авторът не засяга(поне за тези 50 мин)
------Намасте 02.04.2012 at 10:57 - Отговор
Можеш да откриеш отговорите на твоите въпроси в информацията тук:
http://www.saprotiva.com/tag/proekt-venera/ Ще се опитам да ти отговоря накратко, а ти ако искаш, влез и разгледай останалите неща.
Всичко това е теоретично, защото все пак проектът не е реализиран, но все пак. Възможно е наистина голяма част от хората просто да искат да се забавляват, да ходят да хвърлят салфетки и да пият ракия, но дори това да е, ако го правят всеки ден, не мислиш ли, че след 1-2-3-5 месеца или година най-много ще им писне? Когато хората имат достатъчно свободно време и нямат причина да се притесняват за изкарване на пари, връщане на дългове и т.н. ще имат достатъчно време, за да се вгледат в себе си и да помислят какво наистина искат да правят. Ако искат наистина „просто“ да обикалят света, защо не? Много от тях ще извадят проучвания, други ще напишат книги и ето пак принос за обществото :)
Идеята на този проект, или поне аз така го разбирам, не е всички заедно с чукчето и длетото да работим неуморно за общия просперитет, а хората да са свободни на ментално ниво, за да прозрат кои са истински ценните неща за тях и какво точно искат.
Дали хората ще придобият мотивацията, това опира до тях, нещата отново са само на теория, но предвид, че хората се променят ежедневно, определено мога да си предстаяв колко градивно биха се променили в едно такова общество.
За колко се нуждаят хората – цели се да се достигне такова ниво на производство, че всички да имат толкова, отколкото се нуждаят. Няма да има събрание, в което на всеки да се разделя – „едно за теб, едно за мен“, а ще има „безплатни магазини“. Сега сигурно ще се запиташ дали няма всички да почнат да се презареждат с храна и напитки и т.н. и тук отговорът е като със забавлението – може би за известно време, но след като видят, че няма смисъл и така или иначе имат всичко налично, ще си взимат колкото им трябва наистина.
Имай предвид, че тук нещата опират най-вече и до промяна в ценностите, която би се реализирала много успешно в едно общество, където няма нужда да се манипулират хората и да им се казват лъжи, а напротив – важно е да им се дава най-точната и вярна информация. Представи си тогава за каква революция на съзнанията ще става дума.
А за престъпленията – никой никъде не е казал, че престъпленията ще изчезнат напълно, но се твърди и аз съм абсолютно съгласен, че голяма част от тях ще изчезнат, поради простата причина, че повечето престъпления са свързани с парите и монетарната система.
За другите, породени от някакви психически отклонения и комплекси, може би винаги ще ги има, но ако обществото е здраво и разумно и обучава хората си по коректен начин за това как да се отнасят с другите и най-вече с децата си, нещата и там ще се променят радикално.
Надявам се да съм ти помогнал с това мое виждане и все пак разгледай връзката, която ти изпратих – има филми и една книга.
------1vo 02.04.2012 at 12:48 - Отговор
Аз си мисля, че също и престъпленияте ще изчезнат след няколко поколения просто защото няма да има среда в която да се развиват…….
Нека вземем за пример един крадец. Когато той открадне нещо, какво се случва – продава го за да си купи друго нещо.
1во – няма парична единица (не може да го продаде)
2ро – никой няма да го купи или размени за каквото и да било защото достъпа до същото това „нещо“ е свободен.
3то – крайната цел на крадеца „нещото“, което иска да си купи с парите, които е взел от продажбата на откраднатата вещ е със свободен достъп.
има още много фактори, които обезмислят по-голямата част от престъпленията.
Не забравяй, че проекта е в следствие на 75 годишно проучване – този фактор сам по себе си говори много….