ArenaBG
mobile spot 4
публикувано от dani.savova на 2008-09-13 02:17:58
Вашето мнение относно The.Elegant.Universe.Complete.Series.TVRip.iNT може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-13 12:40:47
Най накрая един филм, в който не показват тоя Стивън Хокинг. Хората които участват в филма са истинските големи умове, не набедени гении като Хокинг. Иначе струната тория е много сложна, и за първи път в физиката се използва нетривиална математика. Иначе от този филм човек който не е физик може да гледа само картинките. Всичко е просто стига да се разбира математика
публикувано от ArabianSoul на 2008-09-13 14:35:22
Субтитрите в торента са на Румънски език. В [url=http://subs.unacs.bg]Субс Юнакс[/url] има добри български субтитри. А поредицата е направо божествена. Има един момент, където Майкъл Грийн и Джон Шуорц доказват уравнение свързващо Гравитацията със Струнната теория... Това "496" съм го сънувал. :|
Филма е научно-[b]популярен[/b], и е предназначен за широката публика.
@Em4o: Емчо, замислял ли си се някога, защо Надменноста е смъртен грях?
публикувано от Limes на 2008-09-13 15:39:09
Мерси,
Филмът ми хареса, а и е много актуален, защото касае ускорителя на ЦЕРН. От нещата, които разбрах ме впечатли как е представена времепространствената мрежа на микрониво, разбира се има и много други неща, които си заслужава да се видят :)
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-13 17:48:48
Но наистина неподготвен човек нищо няма да разбере. Вие си пищете тука уравнения, време пространство неша дето си нямате и представа. Който иска да разбере филма му предлагам да прочете
1.Фихтенхолтц Курс математически анализ 3 тома
2.Уолтър Рудин Математически анализ, Комплексен анализ 2 тома
3.Диодоне Математически анализ
4.Коломогоров и Фомин Функционален Анализ
5.Диференциална геометрия Айзенхарт, също и Вайл
5.Квантова теория на полето Вайнберг
7. Гравитация Торн,Уилер,Минсер
8. Теория на Струните Виттен, както и Полчински
Като порчетете това тогава ще разберете за какво иде реч иначе си оставате драскачи на глупости.
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-13 17:51:55
Книгите ги има в интернет всичките може да си ги изтеглите. Напримерно от руски сайтове и библиотеки, в формат .djvu са. Четете образовайте се и вижте за какво иде реч. Иначе ускорителя в церн няма да може да тества струнни теории пряко. Не мога да ви го обясня защото е много сложно. Най важното което ще се тества е частицата на Хиггс и ще се провери дали модела на споннтано нарушение на симетрията е приложим.
публикувано от amorphis на 2008-09-13 23:24:57
А за да не се побъркате от величието и възхвалата на собствения си ум... като ем4о, който смята, че Той и Той едиствен може да разбере нещо толкова сложно... Купете си "Елегантната Вселена" на Браян Грийн - същият автор и водещ на този филм. Книгата е на чист български език и то доста достъпен даже, не е нужно докторантура по математика за да се разбере, дори не е нужна математика изобщо, но помага.
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-13 23:43:53
Е винаги ще има тъпи и заядливи хора като прежде пишешщия. Зависи какво се им предвид под разбиране. Според мен разбиране на струнна теория е пеимерно да изведеш действието на Намбу Гото и от него с варияция да намериш уравненията на Лагранж за Струните. А книгата на браян Гриин е като детска енциклопедиям пише на прост език като за пеости хора но с такива книги не се прави разбиране. Изобщо аз съм много скептичен към филмите които се опитват да обяснят нещо толкова сложно за 50 минути. А на господата дето бързат да се заяждат ще им кажа че не целя кнфронтация. Защо веднага почнахте с нападки, или като седите по цял ден пред компютара ви идва силата и почвате да се правите на такива каквито не сте, на големите отвореняци. Недейте така вижте се преди да плюете
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-13 23:46:13
не целя конфронтация, просто изказвам мнение. Иначе стига с лошо. Като седите по цял ден пред компютера много ви идва силата, и е много лесно да се отваряш когат никой не те вижда. малко се замислете и да спазваме добрия тон. Просто казвам че тези филми са безмислени, това не е история или нещо подобно да може да се разкава по телевизията
публикувано от amorphis на 2008-09-14 01:20:32
Емчо, аз също не търся конфронтация, но изказвания от хора, като теб - академици, които с вродената си сигурност, че едиствено във факултета по физика и математика може да се разбере нещо, създават лошото име на модерната наука. (За справка - паниката около ЦЕРН). По-горе ти си цитирал 7-8 автора и книгите им и твърдиш, че ако тях не ги знаеш - нищо не можеш да рабереш. Недей се опитва да шашкаш хората със странни имена и термини - има термини в урология, които нищо не ти говорят, както Намбу-Гото действие нищо не говори на средния зрител. А btw Намбу-Гото действие е първата и най-проста инварианта в бозонната струнна теория... :P
Моля те, прави разлика между университет и термин като "Популярна наука", защото това (този филм а и книга, която препоръчах) са точно това - Популярна наука. Това не са материали за докторати, целта не е да завършиш физика с отличие ако гледаш този филм или прочетеш една книга. Целта им е да се популизират модерните достижения във физиката и да се провокират (дано) малко мозъци да се присъединят към борбата за истина.
А иначе, вярвай ми, не си седя пред компютъра по цял ден и силата ми идва не само виртуално ... заповядай да провериш, адреса ми е на няколко километра от ЦЕРН. :cool:
публикувано от amorphis на 2008-09-14 01:21:49
А btw Намбу-Гото действие е първата и най-проста инварианта в бозонната струнна теория...
Моля те, прави разлика между университет и термин като "Популярна наука", защото това (този филм а и книга, която препоръчах) са точно това - Популярна наука. Това не са материали за докторати, целта не е да завършиш физика с отличие ако гледаш този филм или прочетеш една книга. Целта им е да се популизират модерните достижения във физиката и да се провокират (дано) малко мозъци да се присъединят към борбата за истина.
А иначе, вярвай ми, не си седя пред компютъра по цял ден и силата ми идва не само виртуално ... заповядай да провериш, адреса ми е на няколко километра от ЦЕРН.
публикувано от amorphis на 2008-09-14 01:24:24
компютъра по цял ден и силата ми идва не само виртуално ... заповядай да провериш, адреса ми е на няколко километра от ЦЕРН.
ПС. Не съм нито тъп, нито заядлив ... мисля.
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-14 13:02:34
Аз никога не съм бил в факултета по физика. Даже не съм учил в българско училище. Моят адрес е Jefferson 456
17 Oxford Street
Cambridge, MA 02138
Jefferson lab Harvard
Ако желаеш ми ела на гости да ти обясня за Намбу-Гото, ще започнеме с класическа плътност на Лагранж за струна и решение на Даламбер, достигайки до М теория и конформно инвариантни теории. И моля те не ми цитирай википедия
публикувано от EmilianovicH1914 на 2008-09-14 13:07:11
А не знам по принцип дали седиш по цял ден пред компютара, но просто в америка има едно мнение че хора които гледат такива филми в гимназията и колежа ги заключват в щкафчетата, и тоалетните. За това решищ че може да си някой такъв озарен от сила пред компютара смотаняк, който се прави на отворен. Иначе аз играя в университетската лига футбол, ще е интересно да видиме кой колко е здрав. Иначе няма смисъл да се спори, явно не си нито физик нито математик, а да се караме е глупаво. Така че спокойно. А мен филмите от този род винаги ще ме дразнят защото изтъкват само Американците и не споменават нищо за другите, също и са много плоски по замисъл
публикувано от dreamtech на 2008-09-14 22:13:52
amorphis > em4o
публикувано от flashm на 2008-09-15 21:31:28
АХАХАХААХА, тоя em4o ме изкърти бахти цървулЯ :lol:
Като си в оксфорт на майна си райна ше кайш си хванал господ за 'уя ве .... бах изтрещелия тип аз не е истина :lol: