ArenaBG
mobile spot 4
публикувано от mdc72 на 2019-03-29 18:11:30
Вашето мнение относно Шофьорите (2019) може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
публикувано от idimov66 на 2019-04-04 22:11:30
Превода е на името е грешен
публикувано от rumenumen на 2019-04-08 01:54:09
Как се гледа този филм и защо при мен картина няма?
публикувано от rumenumen на 2019-04-11 01:49:37
Някой дали ще може да направи този филм годен за гледане?
публикувано от toncy на 2019-04-11 22:13:30
mdc72,
трябва да те интересуват преводите за кината, защото по тях се ориентират хората, когато търсят филма тук. Ако всеки ъплоудер започне да си кръщава по своя воля всичко, което е решил, че трябва да бъде превеждано "буквално", в торенттите ще настане истински хаос. По принцип, когато човек превежда, никога не трябва да се води от "буквалното" значение на дадена дума или словосъчетание. Преводът трябва да става по смисъла, който се съдържа в дадения текст, диалог или фразеология. Добрия преводач не е буквалния преводач! Добрия превод никога не трябва да се ограничава в рамките на буквалистиката. За съжаление, наблюдава се известно неразбиране към тази материя, което влачи след себе си все повече лоши преводи не само на заглавията, но и на субтитрите. Човекът е мислещо същество, затова трябва да влага мисъл в нещата, които върши. Няма смисъл в заглавието "Шофьорите". Филмът не се разказва за шофьори, а за двама мъже, сблъсвали се с невъзможността да се справят със законови средства, когато става въпрос за безскрупулни убийци. Затова заглавието "Мъже над закона" е далеч по-удачно по смисъл. Ако помислиш малко върху това, което ти изложих като доводи, може би ще стигнеш до извода, че има смисъл да се поназнайват езици, но само, ако се ползват с мисъл. :)
публикувано от video на 2019-04-14 21:37:28
Мен ако питаш, заглавията на филмите въобще не трябва да се превеждат, аз винаги си спомням филмите с оригиналните заглавия, не малко случаи има на дебилни преводи на заглавия от "велики" бг преводачи.
публикувано от kle4o96 на 2019-04-27 19:34:18
стар филм,пуснат с ново име.
публикувано от reefa на 2019-05-06 14:55:44
Не е лош филма. Добра актьорска игра, също така и опит за достоверност на факти. 6/10