ArenaBG
mobile spot 4
публикувано от zxvf на 2008-12-20 19:18:04
Вашето мнение относно Scorpions - Gold Ballads [12 - 24bit 96kHz Vinyl Rip](1988)[FLAC] може да оставите тук. Писането на български и спазването на добрия тон е задължително!
публикувано от 1heluvaguy на 2008-12-21 00:21:55
Благодаря! Както се казва - музика от моята младост... :
публикувано от Riptor на 2008-12-21 05:02:29
Атмосферата в аналоговия звук е невероятна! Толкова директен и истински.. нямам думи. Единствено в Lady Starlight има някакъв дефект - някъде по средата вокала вибрира ужасно неприятно. Останалите парчета моментално заменят старите ФЛАК-ове :)

Да се надяваме на още винилови рипове!
публикувано от chikov на 2008-12-21 07:26:22
Но с какво ги отваряте тези файлове-светнете ме малко?Атварям ги с Jet-audio но не става!А песните са жестоки.
публикувано от Tony_Montana на 2008-12-21 11:47:53
Уау ебати разликата в звука има,дори от старите флак-ове както каза колегата е в пъти по-добро.И го има тва характерното леко пукане от плочата.Страхотен торент
публикувано от megamixx на 2008-12-21 20:43:10
до ден днешен хайфистите спорят кое е по добро винила или cd когато музиката се сваля от винила се прави ремастеринг 24 бита или 32 бита от там се обръща пак в стандартното 16 бита. Според мен cd свири по добре няма шум няма пукане няма вибрации който идват от триенето на дозата в винила и так.нат.8)
публикувано от megamixx на 2008-12-21 20:47:03
Атмосферата в аналоговия звук е невероятна! Толкова директен и истински.. нямам думи. Единствено в Lady Starlight има някакъв дефект - някъде по средата вокала вибрира ужасно неприятно. Останалите парчета моментално заменят старите ФЛАК-ове

Да се надяваме на още винилови рипове!

ххаааа
това вече нее аналогов звук приятелю нещо се бъркаш.да си слушал за (АЦП) аналогов цифров преобразовател .:)
публикувано от Riptor на 2008-12-21 22:24:12
Досърбя ме да ти отговоря с: "Колега, не ме занимавай с глупости" но няма ;)
Звука е записан от микрофона директно на мастър плоча, а тя в завода е матрицата, от която са излезли плочите. От една от тях е взет и звука в този торент. Просвирен е и е записан ДИРЕКТНО (без ресемпъл) в 24/96 понеже аналоговия звук няма семпъл рейт ;) Със звука е влязъл и шума, но той също е звук - нали? Т.е. получил си почти ТОЧНО това, което би чул от самата плоча - дели ви само един АЦП.
Ако все пак не вярваш на думите ми - повярвай на ушите си - сравни твоите CD варианти и ми кажи че не настръхваш като слушаш суров, неограничен от стандарти, инженери, пултове и т.н. вмешателства звук...
Знам, че не е лесно да излезеш от матрицата, но поне опитай...безплатно е...
публикувано от Riptor на 2008-12-21 22:38:33
че не настръхваш като слушаш суров, неограничен от стандарти, инженери, пултове и т.н. вмешателства звук...
Знам, че не е лесно да излезеш от матрицата, но поне опитай...безплатно е...
публикувано от glupav на 2008-12-22 03:31:43
Riptor леко се е объркал с технологията: звукът в студиото се записва (или поне така беше до скоро) на магнитна лента, на многоканални устройства - всеки инструмент + вокали са на самостоятелен канал... После това нещо се напасва, смесва, променя както на професионалистите им харесва, пак се пише на широката лента, но вече в окончателен вариант, и чак тогава следва винил...
публикувано от piltchev на 2008-12-22 10:23:32
Мога ли да попитам как да се запише това нещо на диск, за да се слуша на CD player?
Защото със Easy CD-DA Extractor и Burnnn не става.
Благодаря ви предварително.
публикувано от smstudiobg на 2008-12-22 15:33:35
Това не може да се запише на CD без да се намали броя битове. CD е 16 бита, а това тук е 24. Можеш да го запишеш само на DVD или SACD, като за второто малко хора имат плеъри, а такъв празен диск и нещо с което да го запишеш, няма да намериш никак лесно ако изобщо намериш.

Страхотен торент. Много голяма разлика с FLAC-овете от CD. Ако изчезне шумът като затворя очи, спокойно мога да се закълна, че съм на сцената. Чудно защо никой почти не прави записи с такова качество в днешно време. Или са CD или ако са на DVD ползват Dolby, DTS и какво ли не още, но до 16 bit/48 KHz най-често.
публикувано от megamixx на 2008-12-22 15:39:41
glupav точно така е. онава време ги записваха на многоканални ревоксове и после готовия продукт отива в DAT i от там на винил сега ги праскат директно на комютър а програмите за тая обработка стигат до 60 000лв.:) аналоговия звук е красив но когато го слушаш директно от грамофон . свалено и ремастерирано има загуба на информация и звука няма нищо общо като го слушаш от cd to (грамофон 88децибала) cd (93 decibala) в момента има едно нещо което бие DAT от всякаде това е DVD AUDIO 120 децибала наи добрия звук. :)
публикувано от megamixx на 2008-12-22 15:44:47
smstudiobg брато да си чувал за 24 битови плее:)ри
публикувано от megamixx на 2008-12-22 15:52:38
Чудно защо никой почти не прави записи с такова качество в днешно време. Или са CD или ако са на DVD ползват Dolby, DTS и какво ли не още, но до 16 bit/48 KHz най-често.

със какво качество че не мога да вдяна нещо:)
публикувано от megamixx на 2008-12-22 15:57:58
Нека сега да навлезем по-навътре в темата и да видим какви са разликите в звученето на музика записана при различни резолюции и честоти. Естествено, това, че файлът при 96 kHz има 250 пъти по-голяма резолюция от този при 44.1 Hz не значи, че той ще звучи 250 пъти по-добре. Реално погледнато, едва ли по-непретенциозните слушатели ще усетят някаква разлика в звученето. Ако чувате разлика между MP3 и WAV файл, тогава вероятно ще усетите разлика и между файл с резолюция 16 бита и такъв с 24. Тук нещата стават доста субективни, поради това, че всеки човек чува различно. Нека все пак се опитаме да подходим обективно.

Според теорията на Котелников-Найкуист, максималната честота на звука при цифровото аудио не може да надвишава половината на честотата на семплиране. Следователно, ако записвате при 44.1, най-високата възможна честота е 22 kHz. Това е с 2 kHz повече от максимума, който може да се чуе от повечето хора с отличен слух. Тук вече навлизаме в областта на магията. Маниаците на тема аудио твърдят, че записите на винил винаги са звучали по-добре от цифровите записи. Вярно е, че тези носители могат да възпроизвеждат честоти до 50 kHz, повече от два пъти над прага на чуваемост. Защо това би могло да има значение? Теорията е, че "аудио енергията", макар да не я чуваме, съществува и въздейства по някакъв начин и на по-ниските честоти, които чуваме.Ако се върнем на теорията на Никуист, един запис на 96 kHz би могъл да възпроизведе честота от 48 kHz, което е много близо до честотите на аналоговия запис. Това ни навежда на мисълта, че така би се постигнал същия резултат, т.е. - това ще накара записа да звучи по-добре.

В такъв случай какъв е отговорът на въпроса "да записваме ли при по-високи честоти на семплиране"? Зависи кого питате. Някои ще ви отговорят, че така или иначе всичко се конвертира към 44.1 върху крайния носител. Други ще спорят, че дори и след конвертирането записът ще запази по-високото си качество, след като веднъж е записан и обработен на 96 kHz. Възможни са и други мнения, например - че 24/44.1 е достатъчно, понеже увеличава динамичния обхват. Или пък - че 24/88.2 е най-добре, дори по-добре от 24/96, защото 88.2 се дели точно на 44.1.

В крайна сметка всичко се оказва субективно, но все пак, препоръчително е да записвате на 24 бита. Разликата се усеща най-вече при записване на динамични акустични инструменти - акустична китара, класически оркестър, акапелни вокали и т.н. Най-много се повлияват тихите пасажи, може да се записва без компресия и имате по-голям динамичен обхват. Поради това инструментите ще звучат по-чисто, вокалите ще бъдат по-ясни, смесването ще се улесни и шумът ще се намали.

По отношение на честотата на семплиране - отново зависи какъв материал записвате, но тук разликата е доста по-малка. Ако записвате аудио към видео материал, може да записвате на 48 kHz, понеже много видеообработващи програми работят само на тази честота. Евентуално при запис на акустични китари, перкусии и вокали може да усетите разлика, но тя ще е малка. Много повече би се отразило на качеството използването на добър преамп и качествени конвертори, отколкото записването при по-високи честоти.

След като влязат в програмата-сикунсер, аудио файловете най-вероятно ще бъдат конвертирани към 32 бита и после на изхода - отново към 24 или 16 бита. Ето и извода: записвайте поне при 24/44.1. Ако сметнете, че материала, който записвате ще звучи по-добре при 88.2 или 96 kHz - ползвайте тези честоти, но имайте предвид, че големината на файловете се увеличава значително.

публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:00:59
Според теорията на Котелников-Найкуист, максималната честота на звука при цифровото аудио не може да надвишава половината на честотата на семплиране. Следователно, ако записвате при 44.1, най-високата възможна честота е 22 kHz. Това е с 2 kHz повече от максимума, който може да се чуе от повечето хора с отличен слух. Тук вече навлизаме в областта на магията. Маниаците на тема аудио твърдят, че записите на винил винаги са звучали по-добре от цифровите записи. Вярно е, че тези носители могат да възпроизвеждат честоти до 50 kHz, повече от два пъти над прага на чуваемост. Защо това би могло да има значение? Теорията е, че "аудио енергията", макар да не я чуваме, съществува и въздейства по някакъв начин и на по-ниските честоти, които чуваме.Ако се върнем на теорията на Никуист, един запис на 96 kHz би могъл да възпроизведе честота от 48 kHz, което е много близо до честотите на аналоговия запис. Това ни навежда на мисълта, че така би се постигнал същия резултат, т.е. - това ще накара записа да звучи по-добре.
публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:01:17
В такъв случай какъв е отговорът на въпроса "да записваме ли при по-високи честоти на семплиране"? Зависи кого питате. Някои ще ви отговорят, че така или иначе всичко се конвертира към 44.1 върху крайния носител. Други ще спорят, че дори и след конвертирането записът ще запази по-високото си качество, след като веднъж е записан и обработен на 96 kHz. Възможни са и други мнения, например - че 24/44.1 е достатъчно, понеже увеличава динамичния обхват. Или пък - че 24/88.2 е най-добре, дори по-добре от 24/96, защото 88.2 се дели точно на 44.1.
публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:01:32
В крайна сметка всичко се оказва субективно, но все пак, препоръчително е да записвате на 24 бита. Разликата се усеща най-вече при записване на динамични акустични инструменти - акустична китара, класически оркестър, акапелни вокали и т.н. Най-много се повлияват тихите пасажи, може да се записва без компресия и имате по-голям динамичен обхват. Поради това инструментите ще звучат по-чисто, вокалите ще бъдат по-ясни, смесването ще се улесни и шумът ще се намали.
публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:01:49
По отношение на честотата на семплиране - отново зависи какъв материал записвате, но тук разликата е доста по-малка. Ако записвате аудио към видео материал, може да записвате на 48 kHz, понеже много видеообработващи програми работят само на тази честота. Евентуално при запис на акустични китари, перкусии и вокали може да усетите разлика, но тя ще е малка. Много повече би се отразило на качеството използването на добър преамп и качествени конвертори, отколкото записването при по-високи честоти.
публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:02:05
След като влязат в програмата-сикунсер, аудио файловете най-вероятно ще бъдат конвертирани към 32 бита и после на изхода - отново към 24 или 16 бита. Ето и извода: записвайте поне при 24/44.1. Ако сметнете, че материала, който записвате ще звучи по-добре при 88.2 или 96 kHz - ползвайте тези честоти, но имайте предвид, че големината на файловете се увеличава значително
публикувано от megamixx на 2008-12-22 16:02:24
аре ного ви здраве :)
публикувано от petarninov на 2008-12-31 02:23:56
Хе-е-ей, MegaMix! Поне съобщи от къде си преписал - цитирането на оригинала е задължително просто за да бъдем коректни! По стила познавам кой е автора и с нетърпение чакам да излезе новата му книга "Мастериране на аудио". Доколкото знам ще излезе и на български език в началото на 2009 г., а авторът се казва Д-р инж. Борислав Димитров, но публиката го познава като Боро от страхотните му изяви като китарист! Миналата година го гледах като подгряваща група (5XL му се казва бандата) на Гери Мур в НДК!
публикувано от petarninov на 2008-12-31 02:30:22
Звукът му винаги е убийствен, ама той си разбира от работата, де... Пък и ползва няколко изключителни китари от къстъм-шоп-а на Фендър и някакви доста специални усилватели, но аз не съм спец в тази област. Просто се кефя на страхотния саунд!
А плочата на Скорпиънс е супер, но явно е записвана със скапани конвертори (АЦП-та) и от скапан източник (евтин грамофон с кофти доза) защото макар и в 24-битов формат не звучи убедително! Все пак сме чували плочите им от хубави грамофони и знаем как се очаква да звучат - страхотно! А тук си е направо кофти...
публикувано от katana666 на 2008-12-31 19:45:07
квото и да си говорим,по-качествен и човешки саунд от плоча,ролка и Дек/касетка/ няма,поне за маниаците:D въпросът е- Да не е смачкан оригиналът прекалено...,после оправия-Нема;) с квото и да го разпъваш се таа...Благодаря за ъпа,то напоследък и Музика не мож си намери...8)
публикувано от petarninov на 2009-01-01 08:57:17
Така си е - аналоговият запис при всички положения превъзхожда цифровия! А този цифров запис на плочата на Скорпиънс е направен неграмотно и звучи отвратително! Няма нищичко общо със звука на плоча!
публикувано от petarninov на 2009-01-04 07:34:20
От ъплоудъри на на такива записи очакваме поне да кажат:
- от каква плоча е свалена музиката (лейбъл, кат. номер и т.н.);
- какъв грамофон, доза и RIAA-коректор/преамп;
- какъв АЦП (DAC) е ползван;
- с какъв софтуер е направен записа, с какви настройки;
- какви допълнителни обраотки са прилагани (желателно е да не са прилагани, но понякога ни лъжат, а това се хваща изключително лесно!)
публикувано от Riptor на 2009-01-08 00:18:17
Според мен самата плоча е била доста захабена. Да беше поне near mint.

И въпреки това се усеща някакъв живот в записа :)
От съвсем краткия ми слушателски опит най-голяма разлика винил/cd усещам при високите - т.е. има ги при винила, а аз досега си мислех, че говорителите ми са кофти. Второто е динамиката - много по-ударни са барабаните, звуците излизат като едно цяло, без да се блъскат..

охх мразя да описвам нещо, което не може да се види :) Така и така малко хора ще ме разберат.
публикувано от stratocaster на 2009-01-11 08:40:27
Правилно - музиката не може да се разказва! Тя се слуша и само така въздейства!
Относно разликата между винил и CD: за огромно съжаление повечето издавани дискове са тотално неграмотно мастерирани, с което направо е унищожена музиката и са компрометирани трудът и усилията на авторите и музикантите! Най-брутален пример е случаят с фатално скапания звук на последния албум на Металика!
публикувано от stratocaster на 2009-01-11 08:43:27
За всички ще бъде интересно да прочетат повечко в сайта на Bob Katz, където освен това има и доста подробен списък с добре мастерирани дискове. Само да не забравяме, че у нас се продават копия, които са допълнително скапани преди печатането от неграмотни капути! Т.е. в БГ музика не може да се купи, освен най-скъпите дискове от "Дюкян Меломан" - там цените варират (точно както и на Запад) в зависимост от качеството, а става дума за едно и също заглавие!
публикувано от pachopiv на 2009-01-13 23:24:14
Ами докато се точеше четох , и ... не бях впечатлен от компентните отговори на колегите :D и като зкключение мога само да кажа,че моята плоча купена от ГФР лично от мен през 86 гд.(която се оказа около три пъти по запазена от тази)звучи доста,доста по добре.не съм аз човека който да прави анализи но това което чувам в момента е: 1.една плоча която е много съсипана която не бих пуснал моя гр. 2.или плочата е дялана някаде в някое мазе от глух тонрежисьор или има дефект в корекцията на грамофона. Мен лично ме съмнява че и двете са верни.един малък съвет: не рипвайте с конусна игла я с елептична и на грамофон който не е директ драйв с ремък и то колкото се мойе по тънък . иначе евала за труда на рипа и всички. е ади:thumbsup::thumbsup:
публикувано от pachopiv на 2009-01-13 23:26:14
: не рипвайте с конусна игла а с елептична и на грамофон който не е директ драйв а с ремък и то колкото се може по тънък . иначе евала за труда на рипа и всички. е ади:thumbsup::thumbsup:
публикувано от ZeZi на 2009-01-17 22:31:06
Като прочетох 24bit 96kHz Vinyl Rip, си мисля леле мале те сега ще се насладя на супер качество. Докато свалям чета първите коментари и оставам с впечатление,че записа е супер. Пускам го аз и чувам отвратителен рип на износена плоча. Хора моля ви слушайте преди да пишете. Освен пръщенето и пукането има и отвратително изкривяване във високите честоти. Имам и други 24bit 96kHz записи от аналогови носители и знам как трябва да звучат. Това е кофти, 100 пъти по-добре щеше да се качи рип на CD-вариант който си е излязал от студио и макар 44,1kHz 16bit е много по-чист с нормални нива. Това тук е любителски рип от износена грамофонна плоча и кофти грамофон. Моля да не се опитва някой да излиза с номера за семпъл рейта, стръмността на сигнала и тн. Как може човека да се наслади на музиката с това цялото изкривяване. Все пак благодаря за труда и факта, че е споделено с нас.
публикувано от ZeZi на 2009-01-17 22:31:40
и макар 44,1kHz 16bit е много по-чист с нормални нива. Това тук е любителски рип от износена грамофонна плоча и кофти грамофон. Моля да не се опитва някой да излиза с номера за семпъл рейта, стръмността на сигнала и тн. Как може човека да се наслади на музиката с това цялото изкривяване. Все пак благодаря за труда и факта, че е споделено с нас.
публикувано от supernova на 2012-08-23 18:34:42
thanks