Не съм бе!!! Не съм краен пуритан на тема Стругацки. Не съм и очаквал че един филм като е руски трябва да е задължително и боза.
Напротив. Книгата предразполага с добър за филмиране материал. Демек, достатъчно лесно е да направиш от нея един изключително добър екшън. Тоест, страхотен материал за сценарий, който при както казваш висок за страната бюджет, може да доведе до едни добри резултати.
Уви обаче, филма е наистина пълна боза и нито високия бюджет, нито все още евтината държава, може да промени факта че братята руснаци все още трябва доста да се учат докато направят един приличен екшън в холивудски стил.
Съжалявам че трябва да го кажа, но в този случай режисьорския напън да направи "интелектуален" екшън е дал за резултат една несвързана история, която трябва да се гледа с упътване за тези които не са чели романа поне 2 пъти за последните 2 години, и забележка за останалите която да ги успокоява че филма само им се струва несвързан, но всъюност грешката е в тях а не в режисьора.
Оттук нататък, кой как и къде гледа кино, дало го краде или си го купува и къде и как събира семейството няма отношение към филма. Няма отношение и софтуерното пиратство в Русия, за развитието на доморасли графични гении ... ако не друго първоначалната рисувана анимация ме опули като за световно а приливането й през компютърно генерирани образи до реални живи снимки беше малко странно да не кажа безвкусно.
Иначе казано - филма става ама дори и за убиване на време е не особено подходящ, тъй като се оказа че режисьора се е напънал твърде много и е разтегнал действието до степен че да прави продължение на филма, оставяйки зрителя леко зачуден какво по дяволите ще се случи после ... те за това диктора го успокоява разказвайки му какво друго да очаква
===
На кратко - който не е чел книгите да не се фаща.