Линкълн е бил велик човек и гражданин, обаче този филм според мен не отговаря на неговата житейска и политическа философия. Даниъл Дей Луис, който иначе е великолепен актьор доста дистанцирано подхожда към ролята, изглежда на моменти дори бездушен и монотонен. Парадоксално Томи Лий Джоунс пък излиза на преден план, чудесно изпълнение.
Сценария изглежда не е позволил на режисьора да разгърне истинска историческа драма, каквато всъщност се е разиграла. Мен лично много ме дразни премълчаването от онзи важен елемент от възгледите на Линкълн, който се отнася към неговото намерение след като освободи негрите те да бъдат върнати обратно в Африка, както и "политически коректно" са подминати неговите възгледи, че черните не са равностойна на бялата раса; действително от днешна тледна точка може да звучи неприемливо, но навремето това е било преобладаващото сред американците схващане, и Линкълн в своите публични изяви се е съобразявал с него, има редица цитати от негови речи и изказвания в този смисъл. Може би именно в тази противоречивост създателите на филма трябваше да потърсят силния драматичен заряд на ситуацията и конфликта, външен и вътрешен, жалко че са се плъзнали по повърхността с възприетите като "правилни" към днешна дата исторически и политически клишета.
Покрай този филм изгледах и другия, за убиеца на вампири, то звучи невероятно парадоксално, обаче като кинематография е много по-изпипан, нищо че иначе си е откровенна гавра с темата, но поне е направен виртуозно в професионално отношение, този тук е малко разтеглен, на моменти дори муден, с прекалено дълги диалози, мисля че това не е Холивуд от своята най-добра страна...извинявам се че стана малко дълго, просто се опитах да споделя своето отношение към филма, с една дума - разочарован съм...