Такааа. Филмът беше точно това, което очаквах.
В такъв случай откъде да започна с оплюването му?
Първо, ще кажа, че съм твърде комерсиален тип зрител(ще рече, че гледам много комерсиални филми) и ще коментирам филма като такъв. Но при все, че съм комерсиален тип, имам вкус. Поне донякъде.
Това, което видях... Това, което видях не ми допадна много. Добре де, интересна визия и прочие простотии. Не е вярно. В действителност всичко вече сте го виждали - я в `Гладиатор`, я във `Властелинът на пръстените`, я някъде другаде. Само че тук е изцяло генерирано с компютър. Което пък също не е голяма новост - по същата технология беше заснет и твърде надцененият `Син Сити`(също по Франк Милър, нали знаете), както и великолепният филм `Герой`, който пък в началото беше доста подценен, защото в главната роля е истински боец. Но времето показа, че `Герой` си заслужава... Стоп, отклонявам се. Та за визията на филма толкоз - виждал я бях.
Сега ще отделя специално внимание на костюмите. Тъй. Спартанците са в най-добрите брони на света - наметало, гащи и броня от коремни плочки. Ако не сте разбрали, предишното изречение беше ирония. Всъщност, спартанските воини се разхождат почти голи. Което е странно и в последната битка се усеща каква невероятна глупост е това. Персите пък бяха облечени в брони, които обаче не пречеха много на спартанските мечове и копия.
Едно изречение за оперторската работа. Изобщо нямам спомен за физиономиите на тристата воини - това е, защото услужливият оператор явно се е чувствал привлечен от стегнати коремни мускули и здрави мъжки бедра, понеже повечето кадри бяха съсредоточени не върху лицата, а върху телата на воините. Ама пък какво изречение излезе...
Малко за актьорската игра - предимно крясъци, викове, рев и така нататък.
Следва историята - не е нещо особено. Да, знам, че не би трябвало да следва действителната история, но пък не го и очаквах, де. Както и да е, изобщо нямам представа каква е действителната история, тъй че няма как да ги сравнявам.
И сега любимата ми част. ДИАЛОГЪТ. Рядко го коментирам, но в този случай ще направя изключение. Толкова малоумни реплики рядко човек може да види във филм, който претендира да е епичен. И толкова много малоумни реплики също. Опитах се да ги преброя, но номерът категорично не стана. По-надолу съм изложил няколко от по-фрапантните изпълнения, които чух. Не са всичките. Ако не сте гледали филма и не искате да си развалите кефа, не четете.
СПОЙЛЕР
`Защо позволяваш на жена да говори?/-Защото само спартанска жена може да роди истински мъж...`- и това ако не е тъпо? Между другото, секунди след тази сцена Леонид започна да доказва, че от него цар няма да излезе - уби пратеник, дошъл да търси мир. Това определено не ми харесва. Но го направи с думи, подобни на `Лудост... Това е СПАРТА!` Естествено, направи го, след като показа на сина си какво е чест и уважение.
В първата по-сериозна битка спартанците хвърлят `армиите на Ксеркса` в морето. Което принципно не е зле, макар и преувеличено. Но думички като `Изглеждат жадни./-Да им дадем пиене` изобщо не стоят на място.
Отива наш Леонид да говори с Ксеркс(който е висок два метра и половина негроподобен хермафродит) и му казва `Ти трябва да си Ксеркс, нали?` Тъпа работа. Подобна шега би стояла добре в някоя пародия или в някой `по-несериозен` филм, но не и във филм, който с зяло гърло реве, че претендира да е най-добрият за тази година.
В същия дух - двама спартанци(единия го убиват секудни след това, което ще разкажа) - секат наред пълчищата перси, единият казва `Още ли си тук?`, а другият отговаря `Някой трябва да ти пази гърба` - типично екшънска(от типа на старите филми на Сталоун) реплика - не е за псевдоисторически фентъзи филм. Следващата реплика обаче отива още по-далеч - `Не сега, зает съм...`!!!
И сега моят любим бисер - `Спартанци!!! Закусвайте бързо, защото довечера ще ядем в Ада!!!` По-надъхваща реч от това няма.
Тъй де, като цяло ВСИЧКИТЕ реплики ми приличат на извадени от текстовете на тъпа метъл-група, която имитира Manowar. Ама Manowar са ми едни от любимите изпълнители и това ми звучи леко като гавра с тях. Тези реплики звучат добре, но това е, защото Manowar ги казват. И защото ги казват с истински дух.
КРАЙ НА СПОЙЛЕРА
Вижте сега, давам на филма оценка 6/10, като ми е пределно ясно, че му е много. Тази оценка е, защото въпреки цялата простотия имаше едно-две зрелищни моментчета. Но все пак мускулестите типове(с какво ли са ги намазали, за да лъщят така?) ми дойдоха в повече - приемам един Конан, но не и 300. Толкоз.
Този коментар е поздрав за всички, които са харесали филма. Постнах го още преди три месеца в коментарите ъкм друг торент. Там разни хора се опитваха да ми обясняват, че това било мъжкарски филм и така нататък. Не им вярвайте.